PROGRAM GALERIJE U 2019. GODINI
ARHIVA DEŠAVANJA I IZLOŽBI U GALERIJI REMONT
2001 - 2011            2012            2013            2014            2015            2016            2017           2018
CONFIDENCE
Viktor Šekularac

otvaranje izložbe u petak 18. januara u 19 h

Posle više od 10 godina Viktor Šekularac ponovo u galeriji Remont. Bivši saradnik, dizajner, fotograf i prijatelj Viktor Šekularac će beogradskoj publici predstaviti svoj fotografski opus koji je nastajao tokom proteklih 10 godina na raznim mestima širim Evrope i Amerike u kojima je živeo i radio. 

Sam tematski okvir Viktorovih radova se malo menjao. Predmet interesovanja oduvek su mu bila netipična mesta, pojave i oni neuhvatljivi trenuci koji zabeleženi njegovom kamerom postaju ikonični prizori. Poetične, uvek likovno uzbudljive i brutalno svedene na 'narativnu senku' naizgled statičnih ili banalnih prizora. Viktor u svim ovim prizorima traži logiku, razmišlja o odnosima, estetici. Mesta koje Šekularac fotografiše su autonomni prostori koji žive sopstvenim životom i po sopstvenim zakonima. Često crne rupe u urbanim gradskim strukturama, napušteni i zaboravljeni prostori koje ni ne registrujemo kada pored njih prolazimo jer izlaze izvan okvira medijske slike koja nam se servira. 

U vremenu u kome smo konstantno bombardovani/izloženi mnoštvu fotografija i kada svako od nas ima bar po par hiljada slika u telefonu, proces selekcije radova za izložbu jednog umetnika postaje nemoguća misija. Nove tendencije u fotografiji gde se više vremena troši na selekciju nego na samo stvaranje dela i emotivna povezanost ili udaljenost umetnika sa njegovim radovima i reakcija na emocije izazvane time, postaju nova tema kojom se Viktor Šekularac bavi. Kako iz mora fotografija izabrati onu pravu, imaju li umetnici snage i samopouzdanja da urade taj posao na pravi način, samo su neka od pitanja koje ova izložba pokreće. 
Viktor Šekularac
http://viktorshekularatz.com/

Rođen 1980. u Beogradu.
Profesionalno se bavi fotografijom od 1998. godine. Studirao Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, klasa fotografija. Trenutno živi i radi na realciji Srbija -Francuska.

2002. Primljen kao gostujući student Akademie der Kunste, odseka za vizuelne komunikacije, klasa profesora Uwe Vock’a
2003 - 2006. Grafički dizajner i fotograf u  Remont – nezavisnoj umetničkoj asocijaciji i Remont Art Magazinu
2003. Fotografije i naslovna strana u specijalnom izdanju časopisa New Moment “Belgrade City of Ideas”, 
2004. Objavljen rad u njujorškom Print Magazine, u izdanju EUROPE DESIGN ANNUAL 
2005. Autor vizuelnog identiteta za 46. OKTOBARSKI SALON
2006- 2011 živi i radi u Njujorku
Od 2011.  živi i radi na realciji Srbija -Francuska.
2013. Residency programme "multimadeira" Funchal Portugal
Samostalne izložbe:
2004. AIRSTRUGGLE, Remont galerija, Beograd
2010. THE ARTIST IS NOT PRESENT,  Parobrod. Beograd 
2012. TRACES, Galerija Doma omladine Beograda, Beograd
2014. Izložba fotografija, Galerie La Cave, Ženeva, Svajcarska

Grupne izložbe:
2000. Portreti poznatih ličnosti za Otpor, Galerija Doma Omladine Beograda 
2001. Izložba “PRAVDA” u OEBS Headoffice-u, Beograd 
2004. Izložba SVEŽE-FRESH selekcija najboljih grafičkih dizajnera u okviru festivala BEOGRAD, New Moment Galerija, Beograd 
2005. ATTITUDE, Inernacionalni festival fotografije, eksperimentalnog, dokumentarnog i kratkog filma
2005. BELGRADE – JUST VISITING, Kunstraum Walchetrum, Cirih
2005. ADRENALIN, Dizajn i aktivizam u Srbiji
2006. GRIFON – Grafički kolektiv
2007. SUPERMARTKET, Maxi market, Višnjićeva 8, Beograd
2007. Privatni prostor-javni prostor, Magacin, Beograd
2008. 3 SLUČAJA (Kritičari su izabrali), Likovna galerija Kulturnog centra, Beograd
2012.-2014 AFTERMATH. CHANGING CULTURAL LANDSCAPE exhibition at Photon Gallery Ljubljana, Klovićevi dvori Zagreb, Kolegijum artistikum Sarajevo, Kulturni centar Beograd / BROTFABRIK WIEN
Hiljadu smrti
Bojan Đorđević

Samostalna izložba beogradskog umetnika Bojana Đorđevića Omče predstavlja svojevrstan presek njegovog autorskog rada poslednjih dvadesetak godina, od inicijalnih ostvarenja u tehnici kolaža, preko asamblaža/objekata do crtačkih radova. Omčin vizuelni  izraz i  poetika su se, kako i sam kaže,  formirali i oblikovali kroz interesovanja, uticaje i otkrića  likovnog  stvaralaštva “primitivnih kultura” iz svih krajeva sveta, ali i srednjevekovnih iluminacija, umetničkih epoha i pokreta secesije, Bauhausa, dadaizma, umetnosti Gustava Klimta, Pola Klea, Kurta Švitersa…Upravo Đorđevićeva prvobitna eksperimnetisanja sa kolažno-montažnim postupcima različitih vizuelnih sadržaja, predmeta i materijala evociraju nasleđa dadaizma i Švitersove Merz-slike. Istovremeno sa kolažima i asamblažima autor počinje da se zanima za crtež razvijajući  naizmenično serije radova u ovom mediju kroz apstrakciju i figuraciju. Apstraktni crteži koji po rečima umetnika   poseduju smirujući meditativan ton  nastaju u vrlo posvećenim istraživanjima izabranih oblika, motiva, ritmike linija izraženih u repeticijama, šematizacijama i ornamentalnim stilizacijama. Sa druge strane figuracija u Omčinim crtežima dolazi iz prethodnih bavljenja apstrakcijom u spontanim razradama najpre manjih figuralnih predstava izolovanih na belini papira do postepenog usložnjavanja kompozicija i ikonografije. To je posebno prisutno u autorovom najzaokruženijem ciklusu crteža ili ex libris ilustracija pod nazivom Bestijarij - refleksiji neposredne, duboko intimne sfere života i egzistencije koja za rezultat ima koloritne slikovne predstave i motivski prostor erotskih konotacija, gusto ispunjen hibridnim spojevima i prepletima ljudskih figura, delova tela, flore, faune ili izmaštanih bića. Iako na prvi pogled mogu izgledati disparatno naročito u interpretacijama različitih vizuelnih i stilskih referenci Omčine radove pre svega povezuje specifično uosećavanje sveta koje vode  delikatna, nijansirana psihološka i emotivna stanja i procesi stanja i čista imaginacija. 

Miroslav KarićBojan Đorđević je rođen 1981. godine u Beogradu. Diplomirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača Kolektiva Mubareć i grupe Art Brut Serbia. 

http://artbrut-inside.org/2017/02/24/omca/
NO – thingness
Emilija Radojičić

Otvaranje izložbe u ponedeljak, 4. marta u 19h

Emilija Radojičić je već deset godina aktivna na savremenoj umetničkoj sceni širom regiona. Od početaka vezanih za street art i perioda u kom postaje poznata pod pseudonimom EmaEmaEma ona se razvija i uživa u svom radu kroz crtež, grafiku, slikarstvo, fotografiju, multimedijske izraze… U skorije vreme ulazi u tehniku tkanja u kojoj nastaju nove serije Emilijinih radova.

“Sa tkanjem sam spontano počela oko 2014. godine u želji da eksperimentišem i polako premestim svoju praksu crteža u opipljiviju formu i prostor. Prve tkane radove sam izložila na svojoj samostalnoj izložbi Vis Major u umetničkom prostoru U10 u martu 2015. godine,
zajedno sa dotadašnjim crtežima. Kroz ovih par godina sam istraživala potencijale koje pruža tehnika tkanja i vuna kao materijal, a sada sam spremna za korak dalje. Izložba Nothingness koju otvaramo 4. marta u Remontu predstavlja momenat pre sledećeg velikog udaha, jer spremna sam za nešto novo.” Emilija Radojičić


Emilija Radojičić rođena je 1989. godine u Beogradu, gde trenutno živi i radi. Kroz skoro ritualno posvećivanje procesu stvaranja, u poslednjem periodu rada ispituje osećanja, vibracije, prirodne pojave i fenomene kroz koje se čovek reflektuje u cilju
nalaženja mogućih pozitivnih, često apstraktnih rešenja za svoje stanje.
Radi u poljima crteža, slike, objekata, instalacije i urbanih intervencija (murala). Do sada je realizovala mnoge samostalne i grupne izložbe, audio-vizuelne performanse, kolaboracije i publikacije.

Izlozba traje do 22. marta

LINKOVI:
instagram @emasdream

Mangelos iskustvo: Nadežda Kirćanski

Četvrtak, 21.3. od 18h

Na predstojećem razgovoru Nadežda Kirćanski, prošlogodišnja dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”, prisutne će najpre upoznati sa svojim utiscima učešća na konkursu i programom studijskog boravka u Residency Unlimited u Njujorku. Takođe, publika će imati imati priliku da čuje nešto više o izlagačkim prostorima, izložbama, događajima koje je tom prilikom posetila, kao i o početku istraživanja za novi umetnički i kustoski projekat koji će krajem novembra predstaviti u galeriji U10.

detaljnije >>>