O PROJEKTU

Medjunarodni projekat „Prica o Balkanu“ istražuje i prezentuje javnosti kulturno i istorijsko nasledje nastalo na podrucju Balkana u periodu Otomaske vladavine. Recentni podaci koji pokazuju da je kulturno nasledje Otomanske ere ozbiljno ugrozeno i da je preko 98% spomenika unisteno, iniciralo je ovaj projekat koji, pre svega, ima za cilj pokretanja javnog diskursa o istoriji regiona i prevenciji njegove kulturne bastine. U realizaciju projekta su uključene Srbija, Albanija, Makedonija, Grčka, Kosovo UNMIK, a glavni deo projekta cini fotografska izlozba na kojoj ce biti ponudjeno jedno novo vidjenje proslosti i balkanskih spomenika kulture. 
Savremenu perspektivu su dali mladi umetnici fotografi, koji i pored cinjenice da se ne poznaju, pokusavaju da kroz fotografije ostvare koherentu celinu preispitujuci znacaj koja ova zajednicka istorija ima za nas danas. Ivan Petrovic, Kamilo Nollas, Jutta Benzenberg, Ivan Blazev i Samir Karahonta fotografisali su najvaznije crkve, dzamije, javna kupatila, akvadukte, kuce, i mostove u svakoj od zemalja, uz naglasak na jedinstvene istorijske karakteristike, kao i njegovo tekuce stanje. Koncipirana od strane svetski poznatih istoricara dr. Marka Mazovera, dr. Machiel Kila i dr. Kristine Koulouri izlozba predstvlja izazov da gledamo dalje od nacionalnih granica, kako bi istrazili istoriju Balkana kao celine.

IZLOZBA

Izložbu ce pogledati, nakon premijernog prikazivanja u Atini (Tursko kupatilo, Plaka), i publika u Beogradu, Minhenu, Prizrenu, Skoplju i Tirani.
Uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i u saradnji sa Muzejem grada Beograda, a sa zeljom da se smesti u odgovarajući istorijski konteks, izlozba će tokom juna 2012. godine biti prikazana u Konaku Kneginje Ljubice u Beogradu.

PUBLIKACIJA 

Izlozbu prati publikacija sa dodatnim fotografijama i istorijskim informacijama o objektima i nasledju Otomanskog carstva. Takodje u pripremi je i turistički vodić o multikulturalnom Beogradu i najznacajnijim spomenicima iz ovog perioda.

Posle Beograda dogovoreno je da se izlozba preseli u Narodni muzej u Kraljevu a pregovori su u toku za jos nekoliko gradova.
PRICA O BALKANU (BALKAN TALE)
INTERNET SITE

Pored publikacije na posebno kreiranoj internet strani interaktivna mapa ce omoguiti posetiocima, nastavnicima i ucenicima da gledaju svaki spomenik i istrazuju njegovu istoriju i trenutni status. Sajt je na engleskom, nemakom, srpskom, albanskom, makedonskom i grkom jeziku.

www.balkantale.com

DOKUMENTARNI FILM

Sastavni deo projekta je i dokumentarni film koji ce biti deo izlozbe i koji ce moci da se preuzme besplatno sa internet sajta. Film je pogled na svakodnevni zivot i poslednje dane Otomanskog carstva pred izbijanje Balkanskih ratova. Vazan deo izlozbe je i obrazovni program koji ze ponuditi materijal svim zainteresovanim nastavnicima istorije. Lokalne zajednice i strunjaci bice pozvani da uzestvuju na predavanjima i panel diskusijama na terenu i u obrazovnim televizijskim i radio programima, kao i u štampi.

PARTNERI

Projekat „Prica o Balkanu“ se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije iz Brisela u saradnji sa Gete institutom iz Minhena i partnerskim organizacijama zemalja uesnica: Anemon Productions, Center for Promotion of Sustainable Agricultural and Rural development, Emancipimi Civil Ma Ndryshe, Albanian Fund for Monuments, Remont - nezavisna umetnika asocijacija.
FOTOGRAFI

Ivan Petrovic (1973 Krusevac). Njegov fotografski rad podrazumeva karakteristican okumentartsicki pristup, koji ukljucuje i prosirenu upotrebu ready made-a. Ponovnim koriscenjem prethodnih radova i njihovim povezivanjem sa novom produkcijom, Petrovic prezentuje fotografske projekte kao vrstu auto-kustoske forme. Petrovic je dobitnik je nagrade za najboljeg mladog umetnika Dimitrije Basicevic Mangelos (2008) i stipendije KulturKontakt, Bec (2004). 

Kamilo Nollas (1968 Pariz). Studirao je umetnicku fotografiju u Lijezu, Lionu i Atini. Uporedo sa licnom umetnickom praksom, od 1992. godine radi i kao samostalni fotograf i instruktor fotografije u Grckoj. Radio je za vodece stampane, elektronske medije, izdavacke kuce, javne i privatne organizacije. Izlagao je  u Grckoj i u inostranstvu, dok se neka od njegovih dela nalaze i privatnim i javnim kolekcijama. Nollas je dobitnik Fulbrajtove stipendije za 2009-2010.

Jutta Benzenberg  je studirala fotografiju na Bayerische Staatslehranstalt fur Photographie u Minhenu, a nakon toga je zapocela karijeru kao fotograf, radeci za nekoliko magazina i pozorista. Izlagala je na brojnim izlozbama u Nemackoj, Francuskoj, Austriji, Italiji, Svajcarskoj i Albaniji. Druga knjiga Jutta-e Benzenberg "Sumorna lepota" , ciju je realizaciju pomogla svajcarska fondacija Pro Helvetia, objavljena je u Tirani 2004. godine.  Umetnica je upravo zavrsila i trecu knjigu pod nazivom "Napred sa prosloscu", koja za temu ima istrazivanje Rumunije i Albanije. Zivi i radi u Albaniji i Nemackoj.

Ivan Blazhev (1974  Skoplje) je diplomirao reziju na Brooklyn College-u u Njujorku. Fotografske radove je izlagao u nacionalnom i internacionalnim muzejima i galerijama. Uz podrsku Pro Helvetia-e 2004. godine zapoceo je dvogodisnje studijsko putovanje dokumentujuci zivote Makedonoca pred proslavu petnaestogodisnjice nezavisnoti Makedonije. Pored fotografskog rada Blazhev je ukljucen u edukativne programe fotografije kroz kurseve i radionice.

Samir Karahonda je poceo da radi u fotografskoj radnji Foto Star u svom rodnom gradu Prizrenu 1992. godine, a desetak godina kasnije diplomirao je na univerzitetu Mimar Sinan, Fakultet likovnih umetnosti-odsek za fotografiju u Istanbulu. Od 2003. godine zivi i radi na Kosovu kao samostalni fotograf. Dve godine predavao je na Institutu za fotografiju i film "Gjon Mili" u Pristini. Poslednjih pet godina selektor je programa za kratki film na Medjunarodnom festivalu dokumentartnog i kratkog filma "Dokufest" u Prizrenu.