DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Subota 27.maj 2017. godine
od 11 do 14 časova

Posle višemesečne pauze u subotu, 27.maja 2017. nastavljamo sa šetnjama po galerijskim prostorima Beograda!
Savremena umetnost i izrazom i temama korespondira sa trenutkom u kom živimo i zato je odličan povod i inspiracija za zanimljive razgovore i razmene mišljenja o „problematikama“ savremenog življenja“. 
 „DOBRE NAVIKE“ nisu klasična vođenja već pre upoznavanja, razgovori i razmene zapažanja između publike, umetnika i ostalih „umetničkih radnika“. 

Projekat DOBRE NAVIKE posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 
Svaka šetnja započinje uvodnim predavanjem o savremenoj umetničkoj sceni i predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).
Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Kontakti za sve informacije i prijave za šetnju: remont@remont.net, tel + 381 11 32 23 406

Projekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
https://www.facebook.com/erstebankasrbija
Subota 27. 05. 2017.   


11h
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7
www.remont.net

POKRETNI HRONOTOPI
Autor: Mladen Bundalo 


Mladen Bundalo na izložbi u Remontu objedinjuje i predstavlja radove kojima se na specifičan način bavi svojim ličnim iskustvom migracije. Pojam hronotop određuje suštinsku uzajamnost vremenskih i prostornih odnosa u književnim delima (M. Bahtin) a Bundalova želja je bila da na više načina i iz više uglova predstavi uticaj spoljnih uslova na putanje ličnih sudbina. Kroz video eseje, crteže, tekstove Mladen sagledava i razumeva sopstvenu životno-stvaralačku poziciju i egzistenciju u jednoj široj slici preplitanja narativa intimnog i društvene svakodnevice, naučnih istraživanja i mitologije, rigidnosti i apsurdnosti imigracionih zakona, globalno dominantnih modela sprege kapitala i politike. 

Kroz izložbu vodi kustos Miroslav Karić 


12 h
SALON MSUB
Pariska 14  
www.msub.org.rs


STATE OF NATURE
Autor: Dejan Marković


Izložba je koncipirana kao proces razumevanja kompleksnosti današnjice, tehnološkog razvoja i njegovih političkih implikacija. Dejana interesuje razvoj odnosa prirode, čoveka i mašine, konkretnije problem konstrukcije pojma prirode u savremenim društvima. Na ovom projektu umetnik je sarađivao sa stručnjacima koji rade na razvoju autonomnih robota, samostalnog mašinskog učenja, mašinskog razumevanja slike, veštačke inteligencije i neuronskih mreža na Tehničkom univerzitetu u Gracu, kao i sa kustosima i restauratorima Univerzalnog muzeja Jaonneum. Kroz četvorokanalni video rad predstavlja nam vizuru autonomnog robota koji ulazi u prazne arhivske prostore Prirodnjačkog muzeja u potrazi za informacijama i razumevanjem koje konstituiše mašinsku svest...

Kroz izložbu vodi kustos Zoran Erić


13 h
VELIKA GALERIJA KC GRAD
Braće Krsmanovića 4
www.gradbeograd.eu  


PARALELNA REALNOST
Autorka: Jelena Jelača


Slikarka Jelena Jelača premijerno prikazuje novi ciklus slika „Paralelna realnost“. Ciklus nastaje od 2014. godine, kada je zatvoreno njeno veliko, popularno poglavlje pod nazivom Dnevnik kretanja, na kom je radila od 2003. godine. Novi ciklus predstavlja seriju futurističko-mitoloških portreta ličnosti bliskih autorki kojima je nadrealni momenat pridodat kroz fantastičan kostim i atribute. Slike su rađene njenim prepoznatljivim rukopisom ali su kompoziciono i tematski proširene u sferu društvenog komentara.

Kroz izložbu vodi Jelena JelačaProjekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
Podrška
MAJ 2017