DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Pozivamo sve zainteresovane da nam se priključe u obilasku aktuelnih, odabranih izložbi savremene umetnosti >>>

U subotu, 23.septembra 2017. nastavljamo sa šetnjama po galerijskim prostorima Beograda.
Savremena umetnost i izrazom i temama korespondira sa trenutkom u kom živimo i dobar je povod i inspiracija za zanimljive razgovore i razmene mišljenja o „problematikama“ savremenog življenja. 
„DOBRE NAVIKE“ nisu klasična vođenja već pre upoznavanja, razgovori i razmene zapažanja između publike, umetnika i radnika u kulturi. 

Projekat DOBRE NAVIKE posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 
Svaka šetnja započinje uvodnim predavanjem o savremenoj umetničkoj sceni i predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).
Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Kontakti za sve informacije i prijave za šetnju: remont@remont.net, tel + 381 11 32 23 406

Projekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
https://www.facebook.com/erstebankasrbija
Subota 23. 09. 2017.   


11h
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7
www.remont.net

20 godina modrovanja
Autor: Goran Stojčetović


Ovo je ujedno i poslednja prilika da se vidi izložba koja u prvi plan ističe psihološke i utilitarne kvalitete stvaralaštva i koja je pristupom izazvala posebno interesovanje javnosti.  Goran Stojčetović je akademski slikar koji je još tokom studija počeo da otkriva crtež kao reflektivnu mapu sopstvenih duševno-duhovnih stanja i procesa. Dalje, kroz ličnu umetničku praksu eksperimentisao je sa relacionim potencijalima crteža i razvio poseban sistem / tehniku  ’dubinskog crteža’ koji od 2015. godine primenjuje i u radu sa pacijentima Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju VMA u Beogradu.
Goran Stojčetović (1975) diplomirao slikarstvo na Fakultetu Umetnosti u Prištini. Bavi se dubinskom asocijativnom umetnošću kroz crtež, sliku, fotografiju i performans. 2014. osniva udruženje Art Brut Serbia a od 2015. vodi “Art brut studio VMA" na Klinici za psihijatriju VMA u Beogradu. http://artbrut-inside.org/ 

Kroz izložbu vodi: Goran Stojčetović i kustos Marija Radoš


12 h
Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca
Studentski trg 5
www.kolarac.rs/ 


Laž, slatka, umorna laž
Autor: Olivera Parlić


Umetnički angažman Olivere Parlić od početka ostaje prepoznat po autorkinim vrlo temeljnim istraživanjima u mediju skulpture, naročito upotrebi različitih vrsta materijala i pronicljivim razotkrivanjima asocijativnih i  interpretacijskih mogućnosti njihovih utilitarnih vrednosti i karakteristika da prenesu i iskomuniciraju određene psihološke i emotivne sadržaje.  Tematski često u domenu rodne problematike umetnica se za aktuelnu izložbu odlučila da otvori pitanje šta je istinito, a šta lažno u umetničkom, preciznije skulptorskom delu. Postavka obuhvata najrecentniju produkciju objekata i skulptura  izvedenih od gipsa, mekih materijala ili realizovanih spajanjem više predmeta.  Iako nisu na prvi pogled povezani, problemska nit koja spaja radove jeste autorkino preispitivanje sopstvene  umetničke prakse u kontekstu samog medija, skulptorskih tehnika i postupaka. 
Olivera Parlić (Beograd 1971.) diplomirala je 1997. godine na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije magistrirala i doktorirala i gde trenutno predaje. Od 2010. godine učestvuje u radu nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd. Od 1997. godine izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

Kroz izložbu vodi: Olivera Parlić


13 h
Galerija Doma Omladine Beograda
Makedonska 22
www.domomladine.org  


Travelling Without Moving
Autorka: Emilija Radojičić


Emilija Radojičić je svoj dosadašnju umetničku praksu najpre bazirala i razvijala  kroz medij crteža, slike, grafike. Aktuelna izložba obuhvata seriju najnovijih radova i istrazivanja  koje  umetnica odnedavno izvodi u polju instalacije/skulpture.  Veliku posvećenost crtačkom radu Emilija ovaj put transponuje sa  dvodimenzionalne u trodimenzionalnu formu objekata i tapiserija, nastavljajući u motivskom prostoru sa daljim razradama apstraktnih sadržaja i sofisticiranih tkanja oblika i boja.  Intrigirana mogućnošću da linija postane i fizički opiljiva autorka koristi određene materijale poput vune i drveta uvodeći njihove kvalitativne i simboličke potencijale kao još jedan važan gradivan i koncepcijski element radova u kojima je, kako kaže, zanimaju stanja, osećanja, vibracije, prirodne pojave i fenomeni kroz koje se čovek reflektuje… 
EmaEmaEma (Emilija Radojičić) je vizuelna umetnica koja trenutno živi i radi u Beogradu. Do sada je realizovala mnogobrojne samostalne i grupne izložbe, audio-vizuelne performanse, kolaboracije i publikacije u regionu, Evropi, Aziji i Americi. http://emasdream.com/ 

Kroz izložbu vodi: Emilija Radojičić
Projekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
POSETILI SMO

2014
septembar
oktobar
novembar

2015
maj
jun
avgust
septembar
oktobar
decembar

2016
jun
septembar
oktobar
novembar
...
2017
maj
jun
septembar
SEPTEMBAR 2017