DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Subota 17.jun 2017. godine
od 11 do 14 časova

Posle višemesečne pauze u subotu, 27.maja 2017. nastavljamo sa šetnjama po galerijskim prostorima Beograda!
Savremena umetnost i izrazom i temama korespondira sa trenutkom u kom živimo i zato je odličan povod i inspiracija za zanimljive razgovore i razmene mišljenja o „problematikama“ savremenog življenja“. 
 „DOBRE NAVIKE“ nisu klasična vođenja već pre upoznavanja, razgovori i razmene zapažanja između publike, umetnika i ostalih „umetničkih radnika“. 

Projekat DOBRE NAVIKE posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti. 
Svaka šetnja započinje uvodnim predavanjem o savremenoj umetničkoj sceni i predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos).
Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Kontakti za sve informacije i prijave za šetnju: remont@remont.net, tel + 381 11 32 23 406

Projekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
https://www.facebook.com/erstebankasrbija
Subota 17. 06. 2017.   


11h
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7
www.remont.net

K67
Autor: Aleksandar Zarić i Ivan Manojlović
Kustos: Ana Panić 


Glavni junak zove se K67 i pripada vrsti modularnog kioska. Ime je dobio po godini u kojoj ga je patentirao mladi slovenački arhitekta Saša J. Mehtig (Saša J. Mächtig) čija inspiracija je bio presek dve cevi. Ovo inovativno i praktično rešenje je kao primer urbanog dizajna 1970. godine predstavljeno u britanskom časopisu Design a zatim i uvršteno u kolekciju dizajna Muzeja moderne umetnosti iz Njujorka (MoMA). Bez namere da se sa nostalgijom gleda u prošlost već sa željom da se prošlost pretvori u predmet proučavanja i kritičke refleksije, ne samo u akademskim krugovima, već i kod „običnih“ ljudi, umetnički tandem Manojlović/Zarić obilazi lokacije po Srbiji i fotografiše kioske K67. Kroz njihove radove pratimo transformaciju kioska od simbola uređenosti, promišljenosti, modernizacije i dobrog dizajna do simbola neplaniranog urbanizma, divlje gradnje i haosa. 
http://k67.weebly.com/

Kroz izložbu vode: Ivan Manojlović, Aleksandar Zarić i Ana Panić

12 h
KULTURNI CENTAR BEOGRADA
Knez Mihailova 6 / Trg Republike 5   
www.kcb.org.rs


Kada se Drugi susreće sa drugim Drugim
Autor: Birdhead (Kina), Stjuart Ringholt (Australija), Li Kit (Hong Kong), Ho Cunjen (Singapur), Li Liao (Kina), Fajen d’Evi i Keti Vest (Australija), Polina Kanis (Rusija), Les gens d’Uterpan (Francuska), Hilma Sofija (Indonezija), Vladimir Nikolić (Srbija), Siniša Ilić (Srbija), Irena Haiduk (Srbija), Ši Junju (Tajvan), Hu Jun (Kina), Sandra Stojanović (Srbija), Gorana Bačevac i Nadežda Kirćanski (Srbija), Lola Gonzalez (Francuska), Maider Lopez (Španija)


Po rečima autora izložbe ona je zamišljena kao umetnički i kustoski autorefleksivni pokušaj da se istraže pitanja trenutnog stanja krize nastalih delovanjem kapitalističke mašinerije u njenoj završnoj fazi na globalnom nivou. Internacionalna selekcija umetnika dovedena je u zajednički kontekst u kom se globalne povezanosti i odvojenosti istražuju kroz prizmu mesta na kome se izložba održava. Sa stanovišta tzv. Istoka, kako se izrazio Cjan Veikang, umetnik koji živi i radi u Šangaju – Srbija je „zaboravljeni Zapad“. Međutim, sa stanovišta nekoga iz Zapadne Evrope, mogla bi se opisati kao – „zaboravljeni Istok”.

Kroz izložbu vodi kustos Biljana Ćirić


13 h
GALERIJA DRINA
Andrićev venac 4
www.drinagallery.com  


PLAYGROUND
Autorka: Aleksandar Dimitrijević


Od jeseni prošle godine u Beogradu je otvoren još jedan izlagački prostor posvećen prezentaciji savremene umetnosti - galerija Drina. Najavljujući buduću saradnju sa ovom galerijom Dimitrijević predstavlja najnovije radove iz ciklusa Igraonica (Playground) koji su nastajali u prethodne dve godine. Ovim ciklusom slika umetnik nastavlja da ispituje igraonicu kao prostor promišljanja kritičkog odnosa prema stvarnosti, i kao referentno polje za ustanovljavanje spektra moralnih i materijalnih vrednosti igrača. Reflektujući vrednosne sisteme društva, na platnima se odvija suočavanje, balans, eksperiment, zauzimanje i menjanje strana, a fizičko prisustvo igrača zamenjeno je na slici gestom i znakom kao rekonstrukcijom njihovih privremenih odnosa.

Kroz izložbu vodi kustos Aleksandra LazarProjekat se realizuje u saradnji sa ERSTE BANKOM
Podrška
JUN 2017