DOBRE PRAKSE
Gosti: Igor Kuduz i Simon B. Narath (HR)

Projekat „Dobre prakse“ nastao je iz želje da se ukaže na ključne regionalne fenomene (individualce, organizacije) koji opstaju na ovom nestabilnom podučju već duže vreme, a koji imaju bogato iskustvo i svojim primerom utiču na promene  i pokretanje novih inicijativa. Promovisanjem  primera dobrih praksi takođe želimo da ohrabrimo i podržimo nove generacije da se beskompromisno bore za svoje ideje.
Prve „Dobre prakse“ realizuju se u saradnji sa Institutom za suvremenu umjetnost iz Zagreba koji će u Remontu predstaviti dva autentična autora hrvatske umetničke scene čije raznoliko profesionalno delovanje karakteriše svest o neophodnosti umetničke autonomije u širem polju kulture. Kroz prezentaciju radova i umetničkog iskustava, međusobni dijalog i razgovor sa publikom, imaćete priliku da se upoznate sa praksama Janke Vukmir (ICA), Igora Kuduza i Simona B. Naratha.

„Dobre prakse“  nastale su u saradnji Remont NUA iz Beograda, Instituta za  suvremenu umjetnost iz Zagreba  www.institute.hr, https://www.facebook.com/ICA.Zagreb/,  i Fakulteta za stvari koje ne mogu da se nauče (Faculty for things that can’t be learned) iz Skoplja i Bitolja. http://akto-fru.com, 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Republike Srbije.O gostima:

Igor Kuduz (Zagreb, 1967.) je jedan od suosnivača Instituta za suvremenu umjetnost i dizajner svih Institutovih publikacija, i niza publikacija na području kulture i neovisne kulture (ne samo) u Hrvatskoj. Predaje dizajn medija na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Bio je kustos više izložbi, uglavnom  fotografskih, sam ili s Marinom Viculin (1957. – 2015.) Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao na izložbama i video festivalima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Clermont-Ferrandu, Bonu, Budimpešti, Berlinu, Aachenu, Dessau, Tirani, Kairu, Trstu, New Yorku...U svom radu većinom koristi crtež, video i fotografiju, te je jedan od najaktivnijih autora knjiga umjetnika u Hrvatskoj. Svojim postovima na Facebooku postao je poznat i kao odličan pisac, a da je odličan su/govornik, znamo i od ranije.  Pored svih službenih informacija o tome što radi, on zapravo ne radi ništa drugo nego što bez prestanka radi svoje radove. Složenost i slojevitost Igorovih naoko apsurdnih radova su hrvatskoj likovnoj sceni donijeli smrtno ozbiljnu lakoću i ludizam u razmjerima koji su neopisivi i koji su se pretvorili u utjecaj koji djeluje šire od izložbenih galerija, utječe na komunikaciju. A radove poput Igorovih na hrvatskoj sceni zapravo ne viđamo. Teško je to objasniti. U vrijeme koje inače zovemo slobodnim, a u njegovom slučaju je najvažnije za razumijevanje vlastitih impulsa, Igor roni i planinari, oboje na rubu rizika i opasnosti po život.

Simon B. Narath, je diplomirao slikarstvo kod Gorgonaša Đure Sedera na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992., a od iduće 1993., pa do danas bavi se digitalnom 2D i 3D animacijom, radi kao redatelj, scenograf , CGI  artist/dizajner/animator… na mnogim umjetničkim i komercijalnim projektima u raznim umjetničkim disciplinama, od teatra, glazbe i multimedije do reklama i glazbenih i TV spotova. S Vladislavom Kneževićem je inicijator jedinih nekoliko TV programa posvećenih video umjetnosti, Modul 8, Videodrom i Animatik, koji su išli na HRTu. Jedan je od inicijatora najboljeg video festivala u Hrvatskoj, 25 FPS, koji je upravo završio svoje 13. izdanje. Njegov (s V. Kneževićem) izbor hrvatskog videa u projektu Slike Razlike, označio je cijelu eru hrvatskog videa 90ih godina i odmaknuo ga od svojih korijena iz 70ih. Kolegije vezane za film i animaciju predavao je na gotovo svim likovnim akademijama u Hrvatskoj, a sada na UNINu Koprivnici na odsjeku Medijskog dizajna. Radi kao umjetnički direktor produkcijskoj kući Zagreb Film. 2017. objavio je u vlastitoj nakladi knjigu stripa „Saturn's Circle“ kojoj je autor crteža i scenarija, bez teksta. Aikido, crni pojas.
https://www.facebook.com/SaturnsCircle/videos/131239250766258/  
 
Institut za suvremenu umjetnost, organizacija koja se bliži svojem 25 rođendanu, i trenutačno radi na svojoj osmoj adresi, izrasla je iz nekadašnjeg SCCA – Zagreb. U vrijeme svojeg osnutka 1993. godine, SCCA-Zagreb je imao cilj postati nadogradnja već postojećem sustavu institucija suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, promicati likovno i ostalo umjetničko stvaralaštvo, uvesti, gdje je bilo potrebno, izradu umjetničke dokumentacije u skladu s međunarodnim standardima, i graditi prepoznatljivu mrežu produkcije suvremene umjetnosti na području na kojem djeluje, te je djelovao kao logistički centar za pomoć umjetnicima i njihovoj promociji. Četvrt stoljeća kasnije, Institut za suvremenu umjetnost ima svoju galeriju, knjižnicu i arhivu, osnivač je (2002.) Nagrade Radoslav Putar i manifestacije (2015.) Zagrebački vikend galerija. Osnivači Instituta su 13 povjesničara umjetnosti, kustosa, umjetnika, fotografa, dizajnera, nakladnika, profesora na Zagrebačkom sveučilištu i novinara. Institut se danas zalaže stvoriti prostor djelovanja u kojem umjetnost može ostati autonomna i vjerna sebi, a ne zadaćama kulturne politike i menadžmenta.