Trenutno u galeriji
NEW TALENTS WANTED NOW

10 GODINA 100 KARAKTERA I TI
BOJANA S. KNEŽEVIĆ 


Malo retrospektivno okupljanje koje teži formi eksperimentalnog teatra u kojem ti učestvuješ.


Bojana S. Knežević je interdisciplinarna umetnica aktivna u domenu performansa, videa, audio – vizuelne instalacije i zvučne umetnosti. Njeni angažovani i participativni umetnički projekti fokusirani su na redefinisanje mnogostrukih društvenih stereotipa, skrajnute (ili skrivene) scene i glasove „ućutkanih”. Služeći se raznovrsnim medijskim eksperimentima, ona u svojim istraživanjima nastupa iz pozicije koju definiše kao hyperactive performer-recycler (hiperaktivna performerka – reciklatorka). U ovim projektima često pribegava prezentaciji i/ili kreiranju svojevrsnih (hibridnih) identiteta, koji imaju za cilj da potenciraju problematiku odnosa suprotstavljenih elemenata neke celine ili sistema. 

Preplavljena svim tim stvarnim ili virtuelnim identitetima sa kojima se susrela u svojoj praksi u proteklih 10 godina, umetnica se odlučuje na novi korak u svom istraživanju. U projektu Let’s just call it the new one ona locira i grupiše preko 40 karaktera iz svojih prethodnih radova i pristupa njihovoj rekonstrukciji svodeći ih na scenarije i tekstualne opise, a zatim uključuje nove identitete u njihovu interpretaciju. Ovaj participativni performans prvi put je prikazan pre dva meseca kao premijera, proba i svečani prijem performera u umetničkom prostoru K48 u Beču. Rezultati ovog događaja sada u novoj formi biće prikazani u Galeriji Remont. 

Svi ti karakteri čekaju vas da sa njima proslavite njihov novi rođendan, u četvrtak 18. aprila, od 19 do 22h. 

Bojana S. Knežević - interdisciplinarna umetnica, aktivna u polju videa, performansa, filma, zvučne umetnosti, audio-vizuelne instalacije i umetničke edukacije. Osnovne i master studije, smer Novi likovni mediji, završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a Interdisciplinarne umetničke doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.Osnivačica NVO Femkanje. Živi i radi u Beogradu.