Trenutno u galeriji
U ponedeljak 2.7.2018. godine u 19 h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade DB Mangelos 2018. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na otvaranju izložbe.
Ovogodišnji žiri nagrade u sastavu: Vjera Borozan (istoričarka umetnosti i kustoskinja, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore), Jelena Mijić (umetnica, dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos za 2017.),  Milica Pekić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kiosk - platfroma za savremenu umetnost, Beograd), Dušan Savić (freelance kustos, Beograd), Stevan Vuković (teoretičar umetnosti, Beograd) odabrao je pet umetnica i umetnika u finalni krug selekcije za 2018. godinu. To su (prema abecednom redu):
 
1.      Dejan Clement
2.      Nadežda Kirćanski
3.      Dejan Marković
4.      Dušan Rajić
5.      Ivana Ranisavljević

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena sedamnaesti put.
Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je podržana od strane Ministarstva za kulturu i  informisanje Republike Srbije.  Finalisti:

Dejan Clement (1989, Beograd) školovao se na ALU Trbinje i ALU Beograd, gde je i diplomirao na slikarskoj katedri. Najčešće deluje u polju performansa, uz korišćenje različitih medija kao alata ili pratećeg sadržaja u službi performativnog procesa. Istražuje kroz introspekciju pitanje identiteta i slobode, odnose između privatnog i javnog, života i smrti.  Aktivno izlaže od 2008. godine, samostalno, grupno i na festivalima umetnosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Urugvaju, Americi, Nemačkoj i Grčkoj.

www.deyanclement.com

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je osnovne i master akademske studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine. Trenutno na prvoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Izlagala na dve samostalne (#RIP, Remont NUA) i preko 20 grupnih izložbi (The Wrong Biennale - Prosthetic Pavilion; Regional Exhibition Banat Pavilion; When the other meets the other Other i druge). Dobitnica nagrade „Sreten Stojanović, profesor ALU“ za dostignuća u skulpturi 2017. godine. Živi u Beogradu.

www.behance.net/nadezdakircanski

Dejan Marković (1983) je vizuelni umetnik, živi i radi u Berlinu, Gracu i Beogradu. Diplomirao je  na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i magistrirao na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Njegovi višegodišnji diskurzivni projekti fokusiraju se na politike koje formiraju digitalni i analogni prostor, kao i na mogućnost razumevanja složenih institucionalnih i društvenih odnosa. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Belrinu, Gracu, a u saradnji sa umetnicima, teoretičarima, naučnicima i nedisciplinarnim stručnjacima, koncipirao je i realizovao nekoliko međunarodnih izložbi, umetničkih projekata i javnih događaja.

www.markovicdejan.com 

Dušan Rajić (1983.) je vizueln iumetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirani arhitekta /Arhitektonski fakultet u Beogradu/ sa glavnim fokusom rada i istraživanja posvećenim socijalnim strukturama urbanog života i sredine kroz fotografiju, instalacije i javne intervencije. Član je fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Učestvovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Ivana Ranisavljević (1983) vizuelna i performans umetnica diplomirala je 2011. godine na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, u klasi profesora Jovana Sivačkog. Pored likovnih umetnosti (slikarstva, crteža i grafike), polje njenog interesovanja je oblast novih medija (multimedijalna umetnost, performans, body-art, video-rad, prostorne instalacije). Njen likovni rad do sad je prikazan u nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu, a u poslednjih šest godina intenzivno je angažovana u oblasti performans umetnosti. 

http://www.g12hub.com/en/artist/ivana-ranisavljevi%C4%87