Saša Markovic Mikrob (21. oktobar 1959, Beograd, SFRJ - 15. jul 2010, Beograd, Srbija), poznat i kao Meksikanac, Mladoženja, Bambus i Ganeša, bio je vizuelni umetnik, novinar, radijski voditelj, društveni radnik i po mnogo cemu jedinstvena pojava na srpskoj alternativnoj i umetnickoj sceni. Studirao je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Umetnošcu se bavi od 1985. godine kada pocinje da se fotografiše u foto-kabinama, a na umetnicku scenu stupa pocetkom devedesetih kada svoja dela pocinje da izlaže u galerijama. Pored radova iz foto-automata, njegov opus cine i crteži, maske, performansi, grafike, video-radovi, instalacije, omoti za muzicke diskove, objekti i asemblaži.

Samostalno i grupno izlagao je na vecem broju izložbi i manifestacija u zemlji i inostranstvu, izveo je pedesetak performansa, vodio umetnicke radionice, držao predavanja i prezentacije, saradjivao sa drugim umetnicima, umetnickim kolektivima i režiserima (Led art, Škart, Mixup, Janko Baljak, Ivan Markov, Era Milivojevic, Milica Tomic, Tomislav Gotovac i dr.). Sa grupom umetnika je 1999. osnovao Remont - nezavisnu umetnicku asocijaciju. Bio je autor izložbe "Autodidakt" u okviru 42. Oktobarskog salona (Salon MSU, 2001). U aprilu 2008. je sa Stevanom Novakovicem osnovao grupu Radar. Radovi mu se nalaze u više privatnih kolekcija.

Sredinom 1980-ih radio je kao tehnicki urednik u listu Student. Od 1990. radio je na Radiju B92 u emisiji Ritam srca, a od kraja 1990-ih vodio je i uredjivao Lepi Ritam Srca koji je otvarao prepoznatljivim pozdravom "Zdravo živo!". Nakon toga je do 2006. sa Micunom Risticem na Radiju SKC vodio emisiju Black Market koja se bavila beogradskim muzickim i koncertnim dešavanjima. Emisija je imala i izdanje uživo u Domu kulture "Studentski grad" i drugim prostorima u Beogradu. Na Kontak radiju 2003. godine uredjivao je i vodio emisiju Put u Indiju.

Sa Nebojšom Kandicem i Rambo Amadeusom je 1987. osnovao tajnu organizaciju KPGS (Kurac! Picka! Govno! Sisa!). Vizuelno je oblikovao specijalno izdanje omota albuma O, tugo jesenja Ramba Amadeusa (1988) u 90 primeraka. Bio je clan one-man benda Tobica Tobica, a pojavljivao se u muzickim spotovima grupe Familija, Bajage i instruktora, Dejana Cukica i grupe Repetitor. Bio je diskofil, poznavalac rok-muzike, redovan posetilac koncerata i izložbi u Beogradu, pisao je poeziju, sanjao da otputuje u Indiju.

ZBOGOM ANDERGRAUND SAŠA MARKOVIC MIKROB"Mikrob je bice tipicno za savremenu isto?nu Evropu, može da jede koliko god mu date, a kada ga primorate na glad, može preživeti više meseci gladujuci da bi, potom, pristao na bilo kakav politicki sistem, na bilo kakvu svinjariju"


Knjiga obradjuje umetnicki opus Saše Markovica Mikroba jedne od najautenticnijih pojava na beogradskoj umetnickoj sceni. Od kraja osamdesetih kada se pojavio, preko burnih devedesetih pa do 2000-tih, prati se stvaralaštvo koje obuhvata foto radove, performanse, maske, crteže, izložbe i mnogobrojne akcije koje je sprovodio. U knjizi se nalaze brojni tekstovi o njegovom radu, tekstovi koje je sam Mikrob pisao ali i mnogobrojni komentari i zanimljivi osvrti prijatelja na njegovu licnost.

U sklopu promocije bice prikazano nekoliko kratkih filmova o Mikrobu a nastupice i Pesnicenje, Tobic Tobic, Daniel Kovac, Djordje Ilic (ex Cinc)...

"U njegovom stvaralaštvu se, poput u (pomalo slomljenom) vremenskom ogledalu, prelama umetnost XX i XXI veka, konceptualna/participativna, politicki subverzivna/angažovana. On se sa ovom tvrdnjom ne bi složio, ali bi mu prijala... Naime, hmmmmm...."
Darka Radosavljevic

Ova knjiga je nastala uz svesrdnu pomoc prijatelja i poštovalaca rada Saše Markovica koji su pisali tekstove, prevodili, ustupali dokumentaciju i fotografije radova u licnom posedu, dostavljali biografske podatke, obradivali materijal za štampu, ucestvovali u finalnom dizajnu, organizaciji promocije....

Tekstovi: Darka Radosavljevic Vasiljevic, Saša Markovic, Aleksandar Todorovic - Bekan, Duška Cavic - Žozi, Nebojša Kandic, Dragan Ilic, Antonije Pušic, Stephen Howard - Mixup, Marija Ivanic, Pavle Cosic, Ivan Tobic, Aleksandar Belcevic, Slobodan Jovanovic, Miloš Tomic, Stevan Novakovic, Daniel Kovac, Velimir Curguz Kazimir, Milan Petrovic - Tica, Radovan Nastic - Bensedin, Aleksandra Sekulic - Caca, Dragan Protic - Prota, Djordje Ilic, Luka Stanisavljevic, Micun Ristic, Uroš Đuric, Jelena Vesic....Zahvaljujemo se mnogobrojnim fotografima, saradnicima.

Sredstva koja smo uspeli da prikupimo nisu dovoljna da platimo štampu knjige, te pozivamo sve zainteresovane, posebno poštovaoce Mikrobovog rada da nam kupovinom knjige pomognu!
Knjiga se može kupiti u Remontu, Beopolisu i drugim knjižarama.


Izdavac: Remont - nezavisna umetnicka asocijacija

Urednik: Darka Radosavljevic Vasiljevic

Recenzenti: dr Milena Šešic Dragicevic i dr Lidija Merenik

Format: 30x23 cm

Obim: 224 strane, 144 u koloru, preko 250 fotografija

Jezik: srpski / engleski
Poružbine iz Srbije

Knjigu možete poručiti slanjem e-maila na remont@remont.net

Potrebno je da na pošaljete ime i prezime, adresu za slanje, kao i kontakt telefon.

Cena 1.500 dinara + troškovi slanja.

Posle uplate na naš račun knjigu šaljemo kao preporučenu tiskovinu.

Moguće je slanje i plaćanje pouzećem preko PostExpresa.

Poružbine iz inostranstva

Knjigu možete poručiti slanjem e-maila na remont@remont.net

Potrebno je da na pošaljete ime i prezime, adresu za slanje, kao i kontakt telefon.

Cena 20 EUR + 15 EUR troškovi slanja.


                       
                            Plaćanje preko PayPall-a