REMONT - nezavisna umetnička asocijacija je osnovana oktobra 1999.

Remont Galerija je otvorena februara 2000.


Osnivači: umetnici iz Beograda i Pančeva različitih generacija, iskustva, sa internacionalnim iskustvom - Uroš Ðurić, Aleksandar Zograf, Tanja Ostojić, Milica Tomić, Branko Pavić, Jovan Čekić, Mikrob, Mirjana Ðorđević, Žana Poliakov, Saša Gajin, group ŠKART, Boris Mladenović i Darka RadosavljevićVasiljević.
Remont – nezavisna umetnička asocijacija je osnovana 1. oktobra 1999. godine. Proteklih 18 godina Remont je postao pulsirajuća tačka art scene u Srbiji i regionu. Stekli smo poverenje umetničke i kulturne zajednice, unapređivali sopstvene ali i kapacitete drugih aktera, uspostavljajući mnogobrojne međunarodne kontakte. Iako je najčešće prepoznat kao galerijski prostor, Remont je mnogo više od toga: tačka susretanja, razmene informacija, neformalnih diskusija – on side gathering. Kroz izložbenu, izdavačku, edukativnu, savetodavnu, informativnu i zastupničku delatnost, Remont generiše, promoviše i dokumentuje razvoj inovativnih umetničkih praksi, vrlo često dajući rešenja i predloge za kulturnu i druge javne politike koje su s njima u vezi.
Od samog početka  Remont je pokretao mnogobrojne nove profesionalne modele, koji su brzo postajali uobičajeni standard galerijskog rada. Desetak  art profesionalaca koji su danas veoma aktivni na domaćoj savremenoj umetničkoj sceni, započeli su karijere upravo sarađujući sa Remontom. Ostvarili smo više od 400 programa kako u svom prostoru tako i u saradnji sa  drugim galerijama i negalerijskim prostorima u Beogradu, Srbiji, Evropi i svetu. Kao jedan od inicijatora i osnivača Nezavisne kulturne scene Srbije, Remont je takođe vrlo aktivan i po pitanju tema i problematika koje se tiču kulturnih politika na lokalu.  Od početne želje da revitalizuje umetničku scenu, Remont je postao prepoznatljiv fizički i mentalni prostor savremene kulturne prakse u regiji. Naše aktivnosti prate domaći i strani mediji, naša štampana i elektronska izdanja se nalaze  u mnogim bibliotekama sveta, a već godinama u pregledima spadamo u  5 najboljih galerija u Beogradu.

Osnovni tim Remonta  čine četiri istoričara umetnosti, Darka Radosavljević Vasiljević, Saša Janjić, Marija Radoš, Miroslav Karić i
Boris Burić kao fotograf, sa velikim profesionalnim iskustvom na lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima. 
Boris Burić (1981) živi i radi u Beogradu. Od 2007. godine se bavi fotografijom. Pored autorskih projekata, Burićevi angažmani obuhvataju saradnju sa drugim umjetnicima (Fokus Grupa, Ivana Ivković, Nenad Racković, Mia Ćuk, Ana Margarida Menazes, Jota Mombaca...) i izlagačkim prostorima (Remont-nezavisna umetnička asocijacija, Muzej savremene umetnosti Beograd, U10, Kulturni centar Beograda...). Dugogodišnji je saradnik galerije Remont.Saša Janjić (Beograd, 1972), diplomirao je na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu 2001. godine. Tokom završnih godina studija pohađao je i Školu za istoriju i teoriju umetnosti Centra za savremenu umetnost u Beogradu. Dobitnik je nagrade Narodnog muzeja iz Beograda za najbolji diplomski rad iz oblasti istorije umetnosti. Od 2003. godine radi urednik Remont Art Magazina, a od 2004. je angažovan kao jedan od kustosa galerije Remont u Beogradu. Kao urednik magazina učestvovao je na projektu documenta 12 magazin na kaselskim Dokumentima 2007. godine. 
Bio je ko-kustos 47. Oktobarskog salona u Beogradu 2007. godine (zajedno sa glavnim selektorom Lorand-om Hegyi-jem). Autor je većeg broja izložbi u zemlji i inostranstvu, Transformacije, Galerija Remont (2004), Privatni prostor – javni prostor, Magacin u Kraljevića Marka (2007), Sistema Binario, BELEF 08, Kolekcija, Paviljon Cvijeta Zuzorić (2008), Iza ogledala, Italijanski kulturni centar, (2009), Aftermath - Stremljenja angažovane post-Jugoslovenske savremene fotografije, Narodni muzej Slovenije (2012) kao i serije od 10 izložbi pod nazivom Remont.Review II u okviru ciklusa Preslišavanje (2012). 
Od 2007. godine učestvuje kao selektor u formiranju Telenor kolekcije savremene srpske umetnosti. Objavljuje kritike i članke u brojnim domaćim i inostranim časopisima i magazinima. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS) kao i mnogobrojnih saveta i žirija. Bio je predsednik srpskog ogranka međunarodnog udruženja umetničkih kritičara AICA.

Darka Radosavljević Vasiljević (Beograd, 1960), diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, katedra za istoriju umetnosti. Završila Evropsku diplomu za menadžment u kulturi 1999/2000. Profesionalnu karijeru započinje 1983. godine pišući likovne kritike za Student i od tada objavljuje tekstove o savremenoj umetnosti u mnogobrojnim dnevnim novinama, nedeljnicima, stručnim publikacijama i elektronskim medijima. Polovinom 80-ih sarađuje sa likovnim programom Studentskog kulturnog centra, gde 1985. godine realizuje prvu autorsku izložbu Ko se boji umetnosti i buke?. Od 1986 do 1989. godine radi kao urednica likovne rubrike u Beorami. Neposredno nakon gašenja Beorame postaje saradnica a ubrzo i urednica redakcije za kulturu Radija B92. Tokom desetogodišnjeg rada na B92 (do 1999. godine), pored radijskog programa organizuje i realizuje različite kulturne programe izložbe, Urbazonu, pokreće Cinema Rex, u kome kasnije uređuje program, producira godišnje izložbe Soroš centra za savremenu umetnost itd. Početkom 90-ih sarađuje u emisiji iz kulture 90-te RTS-a. Tokom bombardovanja 1999. godine donosi odluku da napusti Radio B92 i osniva Remont - nezavisnu umetničku asocijaciju. 
Od 1999, direktorka je Remont - nezavisne umetničke asocijacije. Bila je i umetnička direktora međunarodnih manifestacija 46. oktobarski salon (2005) i Beogradskog letnjeg festivala BELEF (2007). Kao inicijator bila je i prva predsednica Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (2011-2013). Tokom intenzivnog rada na umetničkoj sceni, članica je mnogobrojnih odbora, komisija i sl. Uređivala više stručnih publikacija, autor više desetina projekata iz oblasti savremene umetnosti. Dobitnica dve godišnje nagrade ULUPUDS-a (1993, 2005) i nagrade Lazar Trifunović (2004).

Miroslav Karić (Beograd,1975.) diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2000. godine. U profesionalnoj biografiji beleži angažman kao saradnik, kordinator i kustos na preko dvadeset projekata realizovanih u zemlji inostranstvu. Izabrani kustoski projekti i saradnje: Mobile Studios, Beograd, 2006.; Bilbord projekat na Beogradskom letnjem festivalu 2007.; Nova slika, Galerija Dr Vinko Perčić, Subotica, 2008.; Fascinirajuća geometrija, Magacin,  Beograd, 2009.; Ja sam to što jesam, 25. Memorijal „Nadežda Petrović“, 2010.Čačak, Srbija; Kroz crtež, Magacin, Beograd, 2010.; Vizije: Pogledi – skice srspske savremene umetnosti nakon 2000, Donumenta, Regensburg, 2011.; Fotodokumenti 02, Salon MSUB, 2012; Wild at the Street – Nenad Racković, Galerija 12 HUB, 2014; Sensing Realities, Galerie B-312, Montreal, 2015; From Diaspora to Diversities, 2016; umetnički direktor galerije Artget za 2017. godinu (sa koleginicom Slađanom Petrović Varagić). U periodu 2003-2010. godine saradnik je i urednik Remont art magazina,  a istovremeno i urednik rubrike „Izložbe“ u beogradskom kulturnom mesečnom vodiču Yellow Cab. Od 2010. godine član je organizacionog  i kustoskog tima projektne inicijative Fotodokumenti. Član je ULUPDS-a i međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA. 
Marija Radoš (Beograd, 1977.) diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2005. Od 2005. saradnik Remont – nezavisne umetničke asocijacije. Učestvovala u realizaciji većine Remontovih projekata - Mobile Studios, SupermARTket, DoKumenta 2000, UMETNOST SADA  – www.bgdart.rs, izložbeni program galerije Remont, Dobre navike – šetnje kroz savremenu umetnost Beograda. Koordinirala evropski projekat Artyčok.tv – otvorena arhiva http://artycok.tv/lang/en-us. Uređuje Remontove web prezentacije: www.remont.net ; www.serbiancontemporaryart.info. Autor više selekcija i tekstova o radu savremenih vizuelnih umetnika – Gabriel Glid, Olivera Parlić, Tadija Janičić, Marko Stojanović, Jagoda Mićović, Selena Vicković, Aleksandar Dimitrijević, Boris Burić...
Član saveta galerije Blok, galerije Remont, Likovne galerije Doma omladine, Galerija SKCa Kragujevac,  predsednik saveta Novembarskog salona vizuelnih umetnosti u Kraljevu (2012), selektor XIX Prolećnog anala u Čačku „Proleće. Umetnost i društvo“...

NOVI VIZUELNI IDENTITET
 
Nakon prve faze kampanje Remontovanja Remonta i uspešno obavljenih aktivnosti na prikupljanju sredstava za novi život Remont - nezavisne umetničke asocijacije, predstavljamo prve rezultate – novi vizuelni identitet.
 
Novi vizuelni identitet nastao je u saradnji sa studentima Odjela medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici, Hrvatska, koji su pod mentorstvom profesora Igora Kuduza (fotografa, dizajnera) dobili zadatak da redizajniraju postojeći logo. Od šest pristiglih predloga, Remont tim je, uz sugestije drugih saradnika i prijatelja, izabrao jedan.
 
Autor novog vizuelnog identiteta Remonta je Jan Milinović, student treće, završne godine Sveučilišta Sjever, rođen je 1994. godine u Zagrebu, gde je prethodno završio Prvu srednju informatičku školu.
 
Narednih nedelja i meseci slede nove akcije.