Jesenji orkestar, Pesme iz RemontaU galeriji Remont, za vreme trajanja izložbe Uvek može surovije, izveo sam performans. Pevao sam i svirao na gitari neprekidno bez prestanka pesmu Bilo je smešno vreme tog dana. Čim se završi, počnem ponovo, kao živa pevajuća skulptura, džuboks sa samo jednom pesmom. Plan je bio da je ponavljam dok god izdržim. Posle dva i po sata počela je kriza, ali su se posetioci galerije Remont sami organizovali, počeli da pevaju sa mnom i na taj način pomogli da nastavim. U takvoj usijanoj atmosferi podrške i ludosti izdržao sam i četvrti sat sviranja dok nisu počele halucinacije, a na prstima pojavili plikovi i krv.

Jesenji Orkestar je neka vrsta instituta za proučavanje pesama. Pesme, one za pevanje, to je ono što me jako zanima. Kako mogu da se prave, aranžiraju, izvode? Uvek me zavodi mogućnost da pronađem novi, zanimljivi način da napravim pesmu. Slučaj sa performansa u Remontu me je pogurao u očekivanom pravcu. Zamolio sam kustose galerije Remont Miroslava Karića i Mariju Radoš da mi pomognu da oformim pevačku grupu koja bi u samoj galeriji pevala i pravila pesme. Uslov je bio da to budu prijatelji galerije Remont.

Tako su nastale Pesme iz Remonta. Mića, Kejti, Sandra, Ivan, Jelena, Dušan i ja. Okupljali smo se u Remontu i pevali. Od oktobra do decembra smo osmislili i uvežbali repertoar i snimili album. Snimili smo pesme u jednom danu, odjednom, zajedno, kao u stara vremena. Celoj stvari smo prišli otvoreno. Nismo imali iskustva, ali smo učili. Ništa nismo očekivali, ali smo napravili. Dobra volja i spremnost na promene uvek pobeđuju. Snimci pesama su, čini mi se, dobar primer toga.

Album sa pesmama je pravljen u vreme velikog jubileja galerije Remont. Ona već dvadeset godina izlaže, pomaže i stvara umetnike i umetničku scenu u Beogradu i Srbiji. Remont je dragocena nezavisna institucija kulture koju treba negovati. Nadam se da će ove pesme skrenuti pažnju onih koji još nikada nisu bili u Remontu da dođu i vide šta se tamo dešava.

Daniel Kovač

U Beogradu, januar 2020.

Scroll to Top