NUS III / Šejma Fere / Jelena Radović

NUSIII Fere Radovic

Od 2022. Remont realizuje novi izlagački format „NUS“.

NUS (izvornog značenja „Duh, intelekt“ ali i/ili prateći proizvod) je prostor za uspostavljanje direktnije komunikacije savremene umetničke prakse i građana. Svakih nekoliko meseci na prozor ka ulici (pešačka zona) i na zid unutrašnjeg dvorišta, postavljaju se radovi recentnih umetnika iz zemlje i inostranstva, estetski i sadržajno osmišljeni kako bi slučajnom prolazniku približili savremenu umetnost.

Do sada su u okviru NUS-a izlagali: Jelena Mijić, Mirza Dedać, Boris Burić i Igor Grubić.

U trećem izdanju NUS-a predstavljamo nove radove Šejme Fere (prozor) i Jelene Radović (dvorište).

PROZOR:
Šejma Fere
Dazibau, triptih kolaž, 2023

Dazibau kolaž je nastao metodom slobodnih asocijacija, intuitivnim procesom. Kroz zahvatanje slika iz štampanih medija, istražuje se odnos vizuelnog iskustva sa jezikom i potencijal alternativne priče u tumačenja sveta.

Praksa Šejme Fere je zasnovana na prikupljanju besplatnih, potrošenih materijala, štampanih slika i ambalaže. Razvija kolaže i instalacije koji su pozornica za priče o ekonomskim uslovljenostima, našoj fragmentisanoj stvarnosti i višestrukosti prostora. U svojim radovima reflektuje na nestabilnost informacija savremenog doba i apsurdnost ekonomije slika zasnovanih na šablonima, klišeima, simbolima.

Šejma Fere (1981) je završila slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti 2004. i master studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2013. godine. Izlaglala na više od 30 samostalnih i preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica više nagrada za svoj rad. Od 2005. je član ULUS-a, sa statusom samostalne umetnice. Živi i radi u Beogradu.

DVORIŠTE:
Jelena Radović
Tabla sa natpisom, iz serije Šum (1999-2010), 2023

TABLA SA NATPISOM je namenski urađena za NUS i nadovezje se na Jeleninu stariju, ali aktuelnu, seriju pod imenom ŠUM (ili : da li je medij poruka?) koju je razvijala u periodu 1999-2010. Radovi iz ove serije su izvedeni u različitim tehnikama i medijima: crteži, slike kolaž, skulpture, plakati, kutije, majice, reklamne table, svetleći “natpisi”, bedževi, lifleti, nalepnice, animacije. Oni formom sugerišu prepoznatljive prostore za poruke (sredstva masovne komunikacije i marketinga), ali na svima su primenjeni “tekstovi” nepostojećeg alfabeta. Namera je da se oslobađanjem od semantički prepoznatljivog teksta, gledalac dovede u situaciju da sredstva komunikacije doživi, u početnom trenutku na čisto likovan način (kao stranac u zemlji čiji jezik i alfabet ne poznaje), a zatim kao polje za nova tumačenja. Rad je zasnovan na činjenici da u vreme proliferacije tekstova u svim oblicima dolazi do deflacije značenja. Kao i većina radova u okviru projekta Šum i TABLA SA NATPISOM kreirana je klasičnim crtačkim i digitalnim postupcima.

Jelena Radović (1970, Beograd) je završila Fakultet likovnih umetnosti, slikarski odsek 1994. godine, a magistrirala 1997. u klasi profesora Slavoljuba Čvorovića. Radi kao profesor crtanja i slikanja u Školi za dizajn, Beograd od 2002. godine. Član je ULUS-a od 1996. godine. Živi i radi u Beogradu.

Scroll to Top