Početak izlagačke sezone Remont galerije 2022.

Pogled u nazad: ENERGIJA 1992/1993 - ANGAŽOVANA UMETNOST U JAVNOM PROSTORU

24. januar – 19. februar 2022.

SAŠA MARKOVIĆ MIKROB: CROSSOVER, kolaži, maj 1992 / februar 1993

GRUPA FIA: Plakat  „(Ne)MOGUĆE-DOSTA!“, deo antiratne kampanje realizovane u okviru Studentskog protesta BU, juli 1992; PROMOCIJA prvog PUBLIKUM kalendara, 19. januar 1993

GRUPA ŠKART: PLAKATI, 1991/1992; TUGE, decembar 1992 / avgust 1993

MIOMIR GRUJIĆ FLEKA: ŠIŠMIŠ ZA POČETNIKE, početak 1993; URBAZONA, juni 1993

GRUPA LED ART: ZAMRZNUTA UMETNOST, 15. maj 1993; POTOP, 16. oktobar 1993

Kustos: Darka Radosavljević Vasiljević

Izložba/projekat se bavi fenomenom 1992-1993. godine, prvim i veoma intenzivnim akcijama, iniciranim od strane vizuelnih umetnika, koje su uvele srpsku savremenu umetnost u polje društvenog delovanja. Ove umetničke inicijative, nastale u izuzetno turbulentnom društvenopolitičkom okruženju, izmestile su ustaljene reprezentacije umetničke prakse i iz galerija izašle u javni prostor ulica, trgova, pijaca… Reflektujući društvene probleme, postavljajući umetnika i umetnički rad u nove okolnosti, alarmirajući širu javnost, istovremeno su kohezirale i aktivirale širu umetničku zajednicu i postavile temelje za dalji razvoj komunikacije na relaciji umetnik-umetnost-javnost-publika. Nastali u specifičnom društvenom kontekstu, izabrani radovi su karakteristični po novom pristupu i umetničkom činjenju koje nastaje integrisanjem umetničkog dela u javni prostor putem interakcije s javnošću. Pored vizuelnih umetnika, u aktivnostima su ravnopravno učestvovali i umetnici drugih vokacija, javne ličnosti i svi ostali zainteresovani građani. Upravo taj model umetnik + umetničko delo + akcija u javnom prostoru + učešće publike formirao je autohtonu praksu javnog društveno angažovanog delovanja umetnika karakterističnu za period devedesetih.

NUS

Projekt „NUS“ ( izvornog značenja „Duh, intelekt“ ali i/ili prateći proizvod) je istovremeno provetravanje i unošenje sveže energije izazvane novim kolektivom Remonta. Na dva nova punkta, spolja-iznutra, predstavljamo radove umetnika koji će se smenjivati na 3-4 meseca.

Na prozoru ka ulici Maršala Birjuzova predstavljamo rad Jelene Mijić “Umetnost mora biti lepa, šarena i fino podgrejana”.  Rad je digitalna intervenicja na reprodukciji jedne slike iz serije “Umetnost mora biti lepa, šarena i rukom rađena” nastale na trećoj godini osnovnih studija, kada se kao imperativ uvodi uljano slikarstvo i očekivanje da će studenti početi da se bave autorskim radom, na koje autorka pokušava da odgovori tako da ih zadovolji, ali u isto vreme i obesmisli i banalizuje.

Jelena Mijić (1989, Novi Sad) živi u Beogradu, gde je završila osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Na zidu nedavno proširenog prostora, mini dvorištu, predstavljamo rad Mirze Dedaća. U tematskom smislu on se nadovezuje na prethodne radove iz serije “Kurac u Ladnoj vodi” u kojoj autor kritički komentariše domaću umetničku scenu. Radovi iz ovog ciklusa izvedeni su u obliku štampanog propagandnog materijala. Ovom prilikom promovišemo plakat i letak iz istoimene serije.

Mirza Dedać (1981, Beograd) živi u Beogradu, gde je na Fakultetu likovnih umetnosti završio osnovne, master i doktorske umetničke studije.

Razgovor povodom izložbe Pogled unazad:ENERGIJA 1992/1993 - Angažovana umetnost u javnom prostoru

 

sreda, 9. februar u 19.00 – REMONT galerija


Razgovor je posvećen fenomenu 1992-1993. godine, prvim i veoma intenzivnim akcijama iniciranim od strane vizuelnih umetnika, koje su uvele srpsku savremenu umetnost u polje društvenog delovanja. Tih godina, u izuzetno turbulentnom društvenopolitičkom okruženju nekoliko umetničkih inicijativa izmestile su ustaljene formate reprezentacije umetničke prakse i iz galerija izašle u javni prostor ulica, trgova, pijaca… Reflektujući društvene probleme, postavljajući umetnika i umetnički rad u nove okolnosti, alarmirajući širu javnost, istovremeno su kohezirale i aktivirale širu umetničku zajednicu i postavile temelje za dalji razvoj komunikacije na relaciji umetnik-umetnost-javnost-publika.Razgovaraćemo o kontekstu, uslovima rada, tadašnjem i sadašnjem značaju ovih umetničkih pojava.

Učesnici:
Aleksandra Sekulić, urednica programa u CZKD
Milica Pekić, istoričarka umetnosti
Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti, autorka izložbe
Suzana Jovanović, producentkinja projekta „Zamrznuta umetnost“
Dragan Protić, grupa ŠKART
Moderator: Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti


Radovi na izložbi:
Saša Marković Mikrob: CROSSOVER, kolaži, maj 1992 / februar 1993
Grupa FIA: Plakat „(Ne)MOGUĆE-DOSTA!“, deo antiratne kampanje realizovane u okviru Studentskog protesta BU, juli 1992; PROMOCIJA prvog PUBLIKUM kalendara, 19. januar 1993
Grupa ŠKART: PLAKATI, 1991/1992; TUGE, decembar 1992 / avgust 1993
Miomir Grujić Fleka: ŠIŠMIŠ ZA POČETNIKE, početak 1993; URBAZONA, juni 1993
Grupa LED ART: ZAMRZNUTA UMETNOST, 15. maj 1993; POTOP, 16. oktobar 1993
Kustos: Darka Radosavljević Vasiljević

Scroll to Top