Sandra Stojanović- Tell me what you want what you really, really wantU periodu kada se broj novih obolelih od COVID-19 virusa broji stotinama iz dana u dan, izlagačke delatnosti mnogih muzeja i galerija teku po malo promenjenim, ali vrlo ustaljem šemama. Međutim, postavlja se pitanje –  ko snosi odgovornost za društveni događaj poput otvaranja gde se u zatvorenim prostorijama posetioci skupe i provedu neko vreme kako bi prvi pogledali postavku i razmenili ustiske sa poznanicima i kolegama?

Suočimo se sa tim – kontrola broja posetilaca, ventilacija, redovna dezinfekcija i druge propisane mere za kontrolu pandemije misaona su imenica za većinu gradskih galerija, muzeja i alternativnih izlagačkih prostora u Srbiji.

Kao neko ko se posvetio izlaganju umetnosti nameće se nova dilema: da li su rizici kojima izlažem posetioce stvarno vredni svega? Da li je umetnik koji u toku trećeg talasa pandemije 2020. godine ima izložbu, otvaranje i vođenje u nepromenjenom formatu gde se gomila ljudi skupi u prostoru zapravo društveno odgovorna osoba ili baš teška budala?

Za mene je odgovor jednoznačan – nijedna „umetnost” nije vredna života. Međutim, postoje i druge vrste odgovornosti, pored toga što su i sami posetioci ti koji odlučuju o rizicima kojima se izlažu… dokle god su ih svesni.

U okviru izložbe (da, eto ironije) Tell me what you want, what you really, really want (Reci mi šta želiš, šta stvarno, stvarno želis), u prostoru galerije Remont biće izložena serija dokumentarnih fotografija, instalacija i haikua čiji je cilj beleženje novih raspoloženja, potreba i stvarnosti sa kojima se susrećemo u ovoj godini. Izložba je lična, ali je javna. U fizičkom je prostoru, ali će otvaranje biti dostupno samo u virtuelnom. Ništa više nije isto, ali to ne znači da ne osećamo, ne razmišljamo i nemamo potrebu da to i proživimo sa drugima.

Na otvaranje, posetioci neće dolaziti. Umesto klasičnog događaja, samo tog dana, izložba će biti fizički nedostupna, dok će svi zainteresovani moći da prate Instagram live na profilu @remontgallery 2. novembra od 19h. U okviru virtuelnog otvaranja, sa kustosima ću prošetati kroz postavku, kontekstualizovati radove i odgovarati na pitanja, komentare i emodžije. Od 3. do 19. novembra, u koliko-toliko kontrolisanim uslovima, posetioci će moći u fizičkom prostoru galerije Remont u Maršala Birjuzova 7 (Beograd)da vide postavku ukoliko to žele… i smeju.

Vidimo se (ili ne),

Sandra Stojanović – autorka izložbe Tell me what you want,what you really, really want


Program podržali:


International Relief Fund of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut, and other partners: www.goethe.de/relieffund
Foundation for Arts Initiatives
Ministarstvo kulture i informisanja RS

Scroll to Top