IZLOŽBA FINALISTA NAGRADE “DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS” 2024

11.06 – 12.07.

Otvaranje: 11.06. 19.00

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje izložbe petoro finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” u galeriji Remont koje će se desiti u utorak 11. juna sa početkom u 19 časova. Kao i svake godine, nakon finalnih intervjua sa članovima internacionalnog stručnog žirija, na samom otvaranju će biti saopštena i odluka o dobitniku/ci.

Finalisti za 2024. godinu su:
Danilo Bursać
Darija Dragojlović
Igor Schiller
Milica Dukić
Tijana Petrović

Nagrada nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa i ove godine će biti dodeljena dvadeset treći put od osnivanja. Namenjena je mladim umetnicima na počecima karijera koji kroz konkursne procese i profesionalne interakcije imaju priliku da prezentuju ali i da osnaže svoje umetničke prakse. Po prvi put ove godine odabrani finalisti su bili u prilici da se pripremaju uz podršku stručnih mentora.  Dobitniku tj. dobitnici nagrade sledi dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku kao i produkcija samostalne izložbe ili rada po povratku u Beograd.

Ovogodišnji žiri: Vladimir Bjeličić (kustos Kulturnog centra Beograda, Beograd), Simona Ognjanović (kustoskinja Muzeja Jugoslavije, Beograd), Jovana Trifuljesko (kustoskinja Muzeja Savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad/Beograd), Marija Vasileva (kustoskinja, Sofija, Bugarska) i Elena Čemerska dobitnica DENES nagrade (YVAA mreža) iz Severne Makedonije. Za finalno žiriranje, u žiriju će biti i Nathalie Anglès (izvršna direktorka Residency Unlimited, Njujork).

Nagrada se organizuje i dodeljuje godišnje u saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork). 

Organizatori nagrade su Fondacija “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada i Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” je podržana od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Izložba radova finalista će biti otvorena do 12. jula 2024.

 

Više o finalistima i o samoj nagradi na mangelosnagrada.com 

Scroll to Top