opšte groblje

Teodora Arsić

Kustoskinja Vanja Ivanović

20.05 – 31.05.

Otvaranje izložbe: ponedeljak 20. maj 19č
 
Višemedijska izložba Udruženja mladih i napaljenih Opšte groblje umetnice Teodore Arsić i kustoskinje Vanje Ivanović biće predstavljena u galeriji Remont od 20. maja do 31. maja 2024. godine. Izložba je nastala kao izraz jednog generacijskog osećaja tuposti, dezorjentisanosti u moru informacija i teškoći definisanja sopstvenog položaja u mestu konstantne rekonstrukcije i gradnje.
Opšte groblje simulira Beograd, prenoseći iskustvo grada u galerijski prostor, predstavljajući njegovu tenzičnost i zbunjenost pravljenjem dnevnih tapeta od groblja informacija. Izložba kroz kombinaciju različitih medija kreira totalno iskustvo grada koje izjednačava prostor sa spoljnim okruženjem, kako na nivou zatečenog fizičkog tako i zatečenog emotivnog stanja.
Izložba nastoji da sagleda opštu sliku, ne vezujući se za stranu, već osluškujući ritam grada Beograda. Pokušavajući da preispita i popuni rupe u generacijskom rascepu u vakuumu nabijenim tenzijom, ona iz perspektive mladih, kroz repeticiju, rutinu, svakodnevnicu i nametnute aktuelnosti otvara prostor preispitivanja dinamike nasleđenog i aktuelnog.
Opšte groblje želi dobrodošlicu svima, rudarima, zidarima, tetkicama, piscima, novinarima, fudbalerima. Ovde su svi dobrodošli pod jednim uslovom: budite svoji i slobodni, poštujte sebe, napadajte lisice, štitite hlebove.
Udruženje mladih i napaljenih pokreću studentkinje Digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije Teodora Arsić i Vanja Ivanović, s ciljem buđenja amaterske kulture kroz sirovost i igru. Kombinujući koncept i teorijsko istraživanje s jedne i akciju i instikt s druge strane, Udruženje gerilski reaguje na kontekst i trenutak preusmeravajući individualno na kolektivno delovanje kroz slobodno istraživanje svih medija, umetničkih i neumetničkih.

 

Pravljenje sarme po receptu nam nije uzbudljivo. Ako se igrate sa drugim sastojicima: koprivom, ili umesto mlevenog mesa stavljate eksere, nastaje neka druga forma, neko drugo jelo, možda ne i jelo, možda točak. Grubo boksujemo u svemu što radimo, čak i kad pravimo nešto lepo. Duel između krajnosti i onog ispod felni su naša znatiželja. U izradi sarme shvatamo da nam fale neki delovi, tražimo pomoć automehaničara,… da upotpunimo slagalicu. Ako ste napaljeni i mladi (18 – 99 god) javite se na broj 065/ 824 83 15 i pridružite se.

 

Scroll to Top