Akt by Fleka

kustoskinja Darka Radosavljević Vasiljević

26.04 – 21.05.

Akt By Fleka 2021

Miomir Grujić Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Kao slikar, novinar, medijski umetnik, propagator, provokator, delovao je kao specifičan predvodnik i provodnik urbane umetničke scene stvarane na rubovima društva osamdesetih i devedesetih. Pokrenuo je više inicijativa koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najznačajnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje. Kao vizuelni umetnik delovao je od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu. Krajem osamdesetih, usled oštećenja vida, započinje novu performativnu i društveno angažovanu fazu, prvenstveno realizovanu kroz autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona. U salonu MSUB je retrospektivna izložba, dok se u Remont galeriji pod nazivom AKT BY FLEKA predstavlja poseban segment.

AKT BY FLEKA je izbor od tridesetak ženskih aktova, crteža i grafika, nastalih od sredine do kraja osamdesetih. Ovi radovi, koji su otkriveni tokom pripreme projekta, čine poseban opus i do sada nisu izlagani. Iako se Grujić u svojim vizuelnim radovima prvenstveno bavio arhetipom, vizualizacijom muških, ženskih principa, ciklus aktova izlazi iz ove teme i otkriva novu dimenziju stvaralaštva, koketiranje sa erotikom. Projekat je nastao u saradnji Remont – nezavisne umetničke asocijacije i Muzeja savremene umetnosti.

Kustoskinja i urednica monografije: Darka Radosavljević Vasiljević

MIOMIR GRUJIĆ FLEKA
(1. jun 1954. Šabac – 11. juli 2003. Beograd)

Studirao je pravo i slikarstvo u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti 1985, gde je i magistrirao 1987. Od sredine sedamdesetih aktivan je na kulturnoj i društvenoj sceni kao inicijator i organizator različitih programa, novinar i multimedijalni umetnik. Kao dvadesetogodišnjak, u rodnom gradu Šapcu sarađuje sa različitim organizacijama i štampanim medijima (Kolokvijum, 25.maj i drugi) a krajem sedamdesetih inicira otvaranje Zavičajnog kluba sudenata. Klub je kolokvijalno nazivan „Rupa“, a i danas radi pod tim nazivom. Na početku studija u Beogradu započinje saradnju sa Omladinskim novinama i drugim štampanim medijima gde kao saradnik i urednik objavljuje literarne radove, ilustracije, tekstove, eseje, prevode iz oblasti popularne kulture, proširenih medija i teorije umetnosti. Upisavši Fakultet likovne umetnosti (FLU), vrlo brzo postaje glavni i odgovorni urednik časopisa 4F, Univerziteta umetnosti u Beogradu (1982-1984), a zatim i programski urednik kluba Akademija pri FLU (1984-1989). U rad Kluba Akademija unosi nove standarde, programski povezuje vizuelnu umetnost i rock&roll scenu. U istom periodu intenzivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama. Krajem osamdesetih oboljeva i gubi vid. Decembra 1989. godine na Radiju B92 pokreće eksperimentalni medijski program Radio Šišmiš, koji se sa jednim prekidom emituje do marta 1999. Paralelno, 1993. godine pokreće projekat URBAZONA koji se kroz preko stotinu različitih akcija realizuje u formalnim i neformalnim prostorima do 2000. godine. Od 2000. godine, u saradnji sa KC REX-om realizuje projekat TROTOLETAK u okviru koga objavljuje vizuelne priloge u dnevnom listu Danas.

Foto: Jelena Mijić

Tokom aprila i maja u Salonu MSUB i Remont galeriji održaće se izložbe posvećene kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu Miomira Grujića – Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih. Tokom maja održaće se i promocija monografije “Miomir Grujić – Fleka: Javni Ilegalac“.

Prateći program:
Kultna emisija RADIO ŠIŠMIŠ ponovo u etru!!!
Na RadioAparatu https://www.radioaparat.com/

Program podržali / Supported by:

Ministry of Culture and Information of Republic of Serbia

FfAI Foundation for Arts Initiatives 

Scroll to Top