O nama

Remont nezavisna umetnička asocijacija

Remont – Nezavisna umetnička asocijacija je osnovana oktobra 1999. Remont Galerija je otvorena februara 2000. 

Od osnivanja (oktobar 1999), se pozicionirala kao prepoznatljiv fizički i mentalni prostor koji kontinuirano radi na razvoju i promociji savremene umetničke prakse u Srbiji. Iako je u široj javnosti najčešće prepoznat kroz galerijski program, Remont je mnogo više od toga – tačka susretanja, razmene informacija, neformalnih diskusija. Kroz širok opseg aktivnosti – izložbenu, izdavačku, edukativnu, savetodavnu, zastupničku, Remont generiše, promoviše, prati i dokumentuje razvoj savremenih umetničkih praksi, baveći se, između ostalog temama i problematikama kulturne politike kako u lokalu tako i u regionu zapadnog Balkana.

Velika pažnja se posvećuje razvoju članovima i saradnika. Desetak art profesionalaca, koji su danas veoma prisutni na lokalnoj ali i internacionalnoj savremenoj umetničkoj sceni, započeli su karijere sarađujući sa Remontom, a nove modele rada koji su tokom godina uvođeni u praksu vrlo često su preuzimale i primenjivale druge galerije i organizacije u Srbiji.

U Remontu je do sada realizovano više od 500 programa, kao i više desetina u srodnim organizacijama i institucijama iz Beograda, Srbije, Evrope i šire. Štampana i elektronska Remont izdanja nalaze se u bibliotekama širom sveta, a već godinama u međunarodnim i domaćim pregledima galerija Remont je birana među 5 najboljih u Beogradu. Kao neprofitna organizacija Remont NUA se finasira projektno, kroz donacije i samofinasiranjem. Jedan je od osnivača mreže Nezavisna kulturna scena Srbije, kao i regionalnih platformi Kooperativa i Rudnici kulture, a aktivni je akter mreže Young visual artist award.

Darka Radosavljević Vasiljević (Beograd, 1960), diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, katedra za istoriju umetnosti. Završila Evropsku diplomu za menadžment u kulturi 1999/2000. Profesionalnu karijeru započinje 1983. godine pišući likovne kritike za Student i od tada objavljuje tekstove o savremenoj umetnosti u mnogobrojnim dnevnim novinama, nedeljnicima, stručnim publikacijama i elektronskim medijima. Polovinom 80-ih sarađuje sa likovnim programom Studentskog kulturnog centra, gde 1985. godine realizuje prvu autorsku izložbu Ko se boji umetnosti i buke?. Od 1986 do 1989. godine radi kao urednica likovne rubrike u Beorami. Neposredno nakon gašenja Beorame postaje saradnica a ubrzo i urednica redakcije za kulturu Radija B92. Tokom desetogodišnjeg rada na B92 (do 1999. godine), pored radijskog programa organizuje i realizuje različite kulturne programe izložbe, Urbazonu, pokreće Cinema Rex, u kome kasnije uređuje program, producira godišnje izložbe Soroš centra za savremenu umetnost itd. Početkom 90-ih sarađuje u emisiji iz kulture 90-te RTS-a. Tokom bombardovanja 1999. godine donosi odluku da napusti Radio B92 i osniva Remont – nezavisnu umetničku asocijaciju. Od 1999, direktorka je Remont – nezavisne umetničke asocijacije. Bila je i umetnička direktora međunarodnih manifestacija 46. oktobarski salon (2005) i Beogradskog letnjeg festivala BELEF (2007). Kao inicijator bila je i prva predsednica Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (2011-2013). Tokom intenzivnog rada na umetničkoj sceni, članica je mnogobrojnih odbora, komisija i sl. Uređivala više stručnih publikacija, autor više desetina projekata iz oblasti savremene umetnosti. Dobitnica dve godišnje nagrade ULUPUDS-a (1993, 2005) i nagrade Lazar Trifunović (2004).

darka@remont.net

Marija Radoš (Beograd, 1977.) diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2005. Od 2005. saradnik Remont – nezavisne umetničke asocijacije. Učestvovala u realizaciji većine Remontovih projekata – Mobile Studios, SupermARTket, DoKumenta 2000, UMETNOST SADA, izložbeni program galerije Remont, Dobre navike – šetnje kroz savremenu umetnost Beograda. Koordinirala evropski projekat Artyčok.tv – otvorena arhiva. Uređuje Remontove web prezentacije remont.net; serbiancontemporaryart.info. Autor više selekcija i tekstova o radu savremenih vizuelnih umetnika – Gabriel Glid, Olivera Parlić, Tadija Janičić, Marko Stojanović, Jagoda Mićović, Selena Vicković, Aleksandar Dimitrijević, Boris Burić… Član saveta galerije Blok, galerije Remont, Likovne galerije Doma omladine, Galerija SKCa Kragujevac, predsednik saveta Novembarskog salona vizuelnih umetnosti u Kraljevu (2012), selektor XIX Prolećnog anala u Čačku „Proleće. Umetnost i društvo“…

marija@remont.net

Miroslav Karić (Beograd,1975.) diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2000. godine. U profesionalnoj biografiji beleži angažman kao saradnik, kordinator i kustos na preko dvadeset projekata realizovanih u zemlji inostranstvu. Izabrani kustoski projekti i saradnje: Mobile Studios, Beograd, 2006.; Bilbord projekat na Beogradskom letnjem festivalu 2007.; Nova slika, Galerija Dr Vinko Perčić, Subotica, 2008.; Fascinirajuća geometrija, Magacin,  Beograd, 2009.; Ja sam to što jesam, 25. Memorijal „Nadežda Petrović“, 2010. Čačak, Srbija; Kroz crtež, Magacin, Beograd, 2010.; Vizije: Pogledi – skice srspske savremene umetnosti nakon 2000, Donumenta, Regensburg, 2011.; Fotodokumenti 02, Salon MSUB, 2012; Wild at the Street – Nenad Racković, Galerija 12 HUB, 2014; Sensing Realities, Galerie B-312, Montreal, 2015; From Diaspora to Diversities, 2016; umetnički direktor galerije Artget za 2017. godinu (sa koleginicom Slađanom Petrović Varagić). U periodu 2003-2010. godine saradnik je i urednik Remont art magazina,  a istovremeno i urednik rubrike „Izložbe“ u beogradskom kulturnom mesečnom vodiču Yellow Cab. Od 2010. godine član je organizacionog  i kustoskog tima projektne inicijative Fotodokumenti. Član je ULUPDS-a i međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA.

mkaric40@hotmail.com

Jelena Mijić (Novi Sad, 1989). Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je umetničkog fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2013. godine deo je organizacionog tima MultiMadeira internacionalnog rezidencijalnog programa, koji se dešava na portugalskom ostrvu Madeiri. Od 2017. deo je uredničke redakcije radio emisije Sceniranje, koja se bavi umetničkom i kulturnom scenom u Srbiji. Dobitnica je nagrade “Dimitrije Bašićević Mangelos” koja se dodeljuje mladim vizuelnim umetnicima za 2017. godinu. Alumnistkinja je RU unlimited u Njujorku, kao i Sound development city umetničke ekspedicije.

mijiceva.jelena@gmail.com

Mila Stojanović (Kotor, MNE, 1999). Apsolvent na osnovnim studijama novih likovnih medija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Učestvovala u brojnim projektima tokom studija: Ekotopie (projekat EkOtisak, AUNS i CPN Beograd, 2021/22), ReKapitulacija (Šok Zadruga, 2022), Na istom zadatku (Šok Zadruga, 2021/22) i dr. Od 2020. izlagala na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Kao stipendistkinja Erasmus+ programa za studentske razmene, u zimskom semestru 2022/23. studirala u klasi Hebe Y. Amin na Državnoj akademiji umetnosti i dizajna u Štutgartu, Nemačka. Dobitnica je Godišnje nagrade Departmana likovnih i primenjenih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline novi likovni mediji na Akademiji umetnosti Novi Sad za 2023. godinu, kao i nagrade Inkluzivne galerije za digitalnu pristupačnu umetnost za 2021. godinu. Članica kolektiva Šok ZaDruge. 

milastojanovic@outlook.com


Scroll to Top