Monografije

Miomir Grujić Fleka - Javni ilegalac

Miomir Grjuic Fleka - Javni ilegalac

Nakon  dve monografije o specifičnim autohtonim ličnostima domaće savremene umetnosti kraja osamdesetih i devedesetih: Saša Marković Mikrob: Zbogom  andergraund (2013), Nenad Johny Racković (2017), Remont – nezavisna umetnička asocijacija je objavila i monografiju Miomir Grujić – Fleka: Javni ilegalac.

Ovo izdanje na 280 strana formata 30×23 cm predstavlja kompleksan umetnički opus i društveni agažman Miomira Grujića – Fleke (1954 – 2003), kultne ličnosti urbane kulture osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka.

Pored reprinta izuzetnih Flekinih autorskih tekstova  i intervjua, nove tekstove napisali su: Darka Radosavljević Vasiljević, Jasmina Čubrilo, Katarina Janković Popović, Milan Bečejić, Milan Atanasković, Milorad Milinković, Srđan Jerotijević, Andrej Mirčev, Miloš Živanović, Dragan Ambrozić i Srđan Đile Marković.

Ključni tekstovi i intervjui prevedeni su na engleski.

Izdavač: Remont – nezavisna umetnčika asocijacija
Urednici: Darka Radosavljević Vasiljević
Format: 30×23 cm
Obim: 278 strana
Jezik: srpski / engleski

Objavljivanje monografije obezbedili su:

Fondacija za otvoreno društvo,  http://www.fosserbia.org/

Ministrarstvo kulture i informisanja RS, https://www.kultura.gov.rs

Grad Šabac, https://sabac.rs

Zahvaljujemo se na ustupljenim materijalima i tehničkoj podršci:

Kulturni centar Šabac, https://kulturni-centar.rs

Fond B92, http://fondb92.org

Muzej savremene umetnosti Beograd, https://www.msub.org.rs

Nenad Johnny Rackovic

Nenad Johnny Racković

Nakon knjige o Saši Markoviću Mikrobu, aktuelno monografsko izdanje donosi po prvi put sveobuhvatan stručni uvid i pogled na umetničke prakse Nenada Džonija Rackovića.

Racković vizuelni umetnik, performer, pisac, glumac, radijski voditelj, skejter, klaber, samo su neke od odrednica za sagledavanje više nego atipične karijere i društvenih prisutnosti ovog umetnika. Od prvih izložbi u Studentskom kulturnom centru 80-ih, preko filmova, pozorišnih predstava i legendarnih performansa tokom 90-ih, akcija nakon 2000-ih, do kontinuirane književne produkcije Rackovićeva  delovanja u različitim medijskim oblastima, ostaju prepoznata po snažnom autorskom izrazu i iskazu. Veliki izazov u koncipiranju ove knjige sumiralo je pitanje na koji način predstaviti, rezimirati i definisati svu složenost i jedinstvenost Rackovićeve višedecenijske umetničke prakse, duboko prožete umetnikovom odlukom da se radikalno konzumira život sa svim rizicima koje takva odluka može da nosi. „Fenomen Racković” jeste verovatno i jedini mogući odgovor u predstavljanju njegove nesvakidašnje umetničke ličnosti bez obzira da li je reč o vizuelnim i izvođačkim umetnostima, književnosti ili svakodnevnim nastupima u javnom prostoru. Ova publikacija stoga nije mogla da ima samo klasičan monografski pristup, već je pre svega osmišljena da kroz namenski pisane tekstove, reprinte izabranih kritika, Rackovićevih intervjua, autorskih priča i bogatu foto dokumentaciju, prenese sav intezitet njegovih životno-umetničkih akcija pružajući nekim budućim istraživačima smernice za dalje interpretacije Rackovićevog lika i dela u nekom novom ključu i kontekstu. 

Tekstovi: Ješa Denegri, Zorica Jevremović, Jovan Ćirilov, Darka Radosavljević, Slavko Timotijević, Aleksandra Estela Bjelica, Zoran Markuš, Mitko Madžunkov, Mileta Prodanović, Dragan Velikić, Stevan Vuković, Branislav Dimitrijević, Ivan Tokin, Zoran Janković, Vladimir Tupanjac, Nebojša Milikić, Saša Janjić, Miroslav Karić i Nenad Racković

Izdavač: Remont – nezavisna umetnčika asocijacija
Urednici: Saša Janjić i Miroslav Karić
Format: 30×23 cm
Obim: 196 strana, preko 300 fotografija
Jezik: srpski / engleski

Zbogom andergraund Saša Marković Mikrob

Zbogom andergraund Saša Marković Mirkob

“Mikrob je biće tipično za savremenu istočnu Evropu, može da jede koliko god mu date, a kada ga primorate na glad, može preživeti više meseci gladujući da bi, potom, pristao na bilo kakav politički sistem, na bilo kakvu svinjariju”

Knjiga obradjuje umetnički opus Saše Markovica Mikroba jedne od najautentičnijih pojava na beogradskoj umetničkoj sceni. Od kraja osamdesetih kada se pojavio, preko burnih devedesetih pa do 2000-tih, prati se stvaralaštvo koje obuhvata foto radove, performanse, maske, crteže, izložbe i mnogobrojne akcije koje je sprovodio. U knjizi se nalaze brojni tekstovi o njegovom radu, tekstovi koje je sam Mikrob pisao ali i mnogobrojni komentari i zanimljivi osvrti prijatelja na njegovu licnost.


“U njegovom stvaralaštvu se, poput u (pomalo slomljenom) vremenskom ogledalu, prelama umetnost XX i XXI veka, konceptualna/participativna, politički subverzivna/angažovana. On se sa ovom tvrdnjom ne bi složio, ali bi mu prijala… Naime, hmmmmm….” (Darka Radosavljevic)


Ova knjiga je nastala uz svesrdnu pomoc prijatelja i poštovalaca rada Saše Markovica koji su pisali tekstove, prevodili, ustupali dokumentaciju i fotografije radova u ličnom posedu, dostavljali biografske podatke, obrađivali materijal za štampu, učestvovali u finalnom dizajnu, organizaciji promocije….

Tekstovi: Darka Radosavljević Vasiljević, Saša Markovic, Aleksandar Todorović – Bekan, Duška Čavić – Žozi, Nebojša Kandić, Dragan Ilić, Antonije Pušić, Stephen Howard – Mixup, Marija Ivanić, Pavle Ćosić, Ivan Tobić, Aleksandar Belčević, Slobodan Jovanović, Miloš Tomić, Stevan Novaković, Daniel Kovač, Velimir Curguz Kazimir, Milan Petrović – Tica, Radovan Nastić – Bensedin, Aleksandra Sekulić – Caca, Dragan Protić – Prota, Djordje Ilić, Luka Stanisavljević, Micun Ristić, Uroš Ðurić, Jelena Vesić….

Izdavač: Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Urednik: Darka Radosavljević Vasiljević
Recenzenti: dr Milena Šešic Dragićević i dr Lidija Merenik
Format: 30×23 cm
Obim: 224 strane, 144 u koloru, preko 250 fotografija
Jezik: srpski / engleski

Saša Marković Mikrob (21. oktobar 1959, Beograd, SFRJ – 15. jul 2010, Beograd, Srbija), poznat i kao Meksikanac, Mladoženja, Bambus i Ganeša, bio je vizuelni umetnik, novinar, radijski voditelj, društveni radnik i po mnogo cemu jedinstvena pojava na srpskoj alternativnoj i umetnickoj sceni. Studirao je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Umetnošcu se bavi od 1985. godine kada pocinje da se fotografiše u foto-kabinama, a na umetničku scenu stupa početkom devedesetih kada svoja dela počinje da izlaže u galerijama. Pored radova iz foto-automata, njegov opus čine i crteži, maske, performansi, grafike, video-radovi, instalacije, omoti za muzicke diskove, objekti i asemblaži.

Samostalno i grupno izlagao je na vecem broju izložbi i manifestacija u zemlji i inostranstvu, izveo je pedesetak performansa, vodio umetničke radionice, držao predavanja i prezentacije, saradjivao sa drugim umetnicima, umetničkim kolektivima i režiserima (Led art, Škart, Mixup, Janko Baljak, Ivan Markov, Era Milivojević, Milica Tomić, Tomislav Gotovac i dr.). Sa grupom umetnika je 1999. osnovao Remont – nezavisnu umetničku asocijaciju. Bio je autor izložbe “Autodidakt” u okviru 42. Oktobarskog salona (Salon MSU, 2001). U aprilu 2008. je sa Stevanom Novakovićem osnovao grupu Radar. Radovi mu se nalaze u više privatnih kolekcija.
Sredinom 1980-ih radio je kao tehnicki urednik u listu Student. Od 1990. radio je na Radiju B92 u emisiji Ritam srca, a od kraja 1990-ih vodio je i uredjivao Lepi Ritam Srca koji je otvarao prepoznatljivim pozdravom “Zdravo živo!”. Nakon toga je do 2006. sa Micunom Ristićem na Radiju SKC vodio emisiju Black Market koja se bavila beogradskim muzičkim i koncertnim dešavanjima. Emisija je imala i izdanje uživo u Domu kulture “Studentski grad” i drugim prostorima u Beogradu. Na Kontak radiju 2003. godine uredjivao je i vodio emisiju Put u Indiju.

Sa Nebojšom Kandićem i Rambo Amadeusom je 1987. osnovao tajnu organizaciju KPGS (Kurac! Picka! Govno! Sisa!). Vizuelno je oblikovao specijalno izdanje omota albuma O, tugo jesenja Ramba Amadeusa (1988) u 90 primeraka. Bio je clan one-man benda Tobica Tobica, a pojavljivao se u muzičkim spotovima grupe Familija, Bajage i instruktora, Dejana Cukića i grupe Repetitor. Bio je diskofil, poznavalac rok-muzike, redovan posetilac koncerata i izložbi u Beogradu, pisao je poeziju, sanjao da otputuje u Indiju.

Monografije se po ceni od 2000 dinara mogu kupiti u  prostoru Remont – nezavisne umetničke asocijacije, Maršala Birjuzova 7, Beograd.

Na teritoriji Srbije monografije je moguće naručiti pouzećem. Troškovi su cena monografije (2000 din) + poštarina i doplata za pouzeće (oko 500 din).

Potrebno je poslati Ime, prezime, adresu i kontakt telefon na mail remont@remont.net.

Scroll to Top