Bliskost i razlike

autor Ivan Petrović, Centar za fotografiju

02.09 – 01.10.

Tijana Pakić Fetrman, Autoportret, 2000 - 2001
Tijana Pakić Fetrman, Autoportret, 2000 - 2001

U galeriji Remont, u periodu od 2. septembra do 1. oktobra 2021. godine, biće održana izložba fotografija pod nazivom Bliskost i razlike. Izložba predstavlja saradnju Nezavisne umetničke asocijacije Remont i Centra za fotografiju kao vid kustosko-umetničkog mapiranja čiji je cilj osmišljavanje novih pristupa u prezentaciji i promociji fotografije u Srbiji. Dvodelna po svojoj strukturi uključuje radove četiri autora: Ljubomira Šimunića, Vesne Mićović, Tijane Pakić-Feterman i nepoznatog fotografa. Izložba razmatra fotografska ostvarenja koja su nastala u okruženju lične porodice kao umetničkog polja delovanja i amaterske fotografije i koncipirana je na pristupu uporedne analize ostvarenja iz domena savremene umetosti i istorijskog nasleđa. Ova analogija zauzima značajno mesto u istraživanju osobenosti domaćeg fotografskog nasleđa i njegove morfologije. U okviru izložbe biće organizovan govorni program na kome će učestvovati: Vesna Mićović, Benjamin Beker, Stefana Savić, Alan Parker i Mia Ćuk. Autor izložbe i koncepcije programa je Ivan Petrović, urednik Centra za fotografiju.

*
Prvi deo izložbe uključuje radove tri autora: Ljubomira Šimunića (Family Album), Vesne Mićović (FAMILIJA) i Tijane Pakić-Feterman (Autoportret). Fotografije povezuju period od početka 80-ih godina do početka 2000-ih, prikazujući radove umetnika koji pripadaju dvema generacijama epohe koja je za nama.
Osim toga što obuhvata ovaj kratki istorijski period koji najavljuje značajne zaokrete u mediju fotografije, ova izložba ima za cilj da ukaže na različite estetske pristupe i stavove fotografa/umetnika koji u svojim radovima razmatraju privatno okruženje kroz direktan osvrt na najbližu porodicu i postavi pitanje na koji se način manifestuje kodiranje privatnog na fotografiji kada se ono, istovremeno bivajući tema umetničkog razmatranja, vrednuje kao potencijalni deo javnog prostora.

CEO TEKST

*
Drugi deo izložbe nosi podnaslov Nepoznati fotograf i uključuje 30 crno-belih fotografija iz kolekcije Centra za fotografiju. Negativi (više od 1000 pojedinačnih snimaka formata 6×4,5 cm) sa kojih su izrađene fotografije pronađeni su u kontejneru u ulici Draže Pavlovića u Beogradu 2011. godine. Po tehničkom dostignuću, preciznosti i estetskom učinku ovi snimci nadmašuju domen amaterske fotografije iz kog proizilaze. Materijal datira iz perioda 30-ih godina i prostorno se vezuje za područje Kraljevine Jugoslavije. Na fotografijama su prikazni motivi iz života jedne porodice, dok je identitet autora još uvek nepoznat.

CEO TEKST

 

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top