Bliskost i razlike III

Centar za fotografiju

29.05-30.06.

Aleksandrija Ajduković, 'Rehabilitacija duše i tela', Kur salon, Banja Koviljača, 2022.

Izložba fotografija BLISKOST I RAZLIKE III predstavlja nastavak saradnje između Nezavisne umetničke asocijacije Remont i Centra za fotografiju. Izložba je deo dugoročnog projekta koji je osmišlјen kao kustosko-umetničko istraživanje sa cilјem ostvarivanja novih načina u promovisanju fotografije u Srbiji. Projekat je zasnovan na pristupu uporedne analize fotografskog materijala iz domena savremene umetnosti i istorijskog nasleđa kao modelu izučavanja svojstava domaće fotografije, odnosno prirode medija fotografije posmatrano u celini.

Na izložbi BLISKOST I RAZLIKE III biće prikazani radovi Aleksandrije Ajduković No Name rivijera (2016/2017) i Rehabilitacija duše i tela (2022), Dragomira Krčmarevića (fotografska radnja Krčmarević iz Vrnjačke banje, 1975), Ivana Petrovića Klimatsko mesto (2012-2023) kao i serija razglednica iz kolekcija Centra za fotografiju i Talent arhiva, koje datiraju iz sedme i osme decenije XX veka.

Povezujući radove iz oblasti savremenog stvaralaštva sa zanatskom i popularnom fotografijom, Izložba BLISKOST I RAZLIKE III bavi se temom banjskih lečilišta. Osvrtom na poziciju koju su banje kao mesto lečenja i odmora zauzimale u prošlosti, skreće se pažnja na njihovu ulogu i današnji aktuelni položaj, kao jedno od najznačajnijih prirodnih resursa kojima raspolaže Srbija.

autor izložbe: Ivan Petrović

Centar za fotografiju 

Udruženje „Centar za fotografiju“ inicirali su i pokrenuli fotografi i vizuelni umetnici iz Beograda Mihailo Vasilјević i Ivan Petrović sa cilјem istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Na domaćoj
kulturnoj sceni Centar za fotografiju je aktivan od 2011. godine gde realizuje programe u vidu organizovanja prezentacija, razgovora i promocija fotografa i umetnika; organizovanja i kuriranja izložbi; izdavaštva; prikupljanja, sistematizovanja i čuvanja fotografskog materijala i njegove promocije.

Ivan Petrović (Kruševac, 1973). Diplomirao je na Akademiji umetnosti „Braća Karić“ u Beogradu 2002. godine na odseku fotografije. Koosnivač je i urednik „Centra za fotografiju“ (2011) u okviru kog deluje kao istraživač, sakuplјač i kustos. Urednik je „Foto-foruma“ (2010–2011) i autor i priređivač knjige Foto-forum, razgovori o fotografiji (2016). Inicijator je i autor godišnje izložbe fotografija „Bliskost i razlike“ (2021/22/23). Koautor je knjige “Jeremija Stanojević – Fotografije” (2022) Dobitnik je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ za 2008. godinu i stipendije „KulturKontakt“ u Beču 2004. Predavač je u centru za likovno obrazovanje Šumatovačka gde uređuje program fotografije. Član je ULUS-a.

www.ivanpetrovic.net

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top