BLISKOST i razlike iv

Centar za fotografiju

02.04 – 30.04.

Izložba fotografija BLISKOST I RAZLIKE IV predstavlja nastavak saradnje između Nezavisne umetničke asocijacije Remont i Centra za fotografiju. Izložba je deo dugoročnog projekta koji je osmišlјen kao kustosko-umetničko istraživanje sa cilјem ostvarivanja novih načina u promovisanju fotografije u Srbiji. Projekat je zasnovan na pristupu uporedne analize fotografskog materijala iz domena savremene umetnosti i istorijskog nasleđa kao modelu izučavanja svojstava domaće fotografije, odnosno prirode medija fotografije posmatrano u celini.

Na izložbi Bliskost i razlike IV  biće prikazani radovi troje autora koji referišu na oblast zanatske fotografije: Bilјane Janković FotoFormija Oktobar 1999/2000 (2001), Miloša Tomića Daleko od foto portreta (2020) i arhivski materijal komercijalnog fotografa Adama Paunovića, koji datira iz osamdesetih i devedesetih godina ХХ veka (kolekcija Centar za fotografiju).

Portretna fotografija, odnosno reciklaža i efekat oštećenja (dotrajalost fotografskog materijala i njegova fizička nepostojanost – materijalnost fotografije predmeta), čine okosnicu izložbe Bliskost i razlike IV. Miloš Tomić i Bilјana Janković se postupkom aproprijacije bave fotografskim škartom različitog porekla. Fotografije koje Miloš Tomić sakuplјa na buvlјim pijacama, naknadnim isecanjem i kolažiranjem integriše u novu vizuelnu formu, obrazujući skupove. Bilјana Janković od odbačenih delova fotografija za lična dokumenta iz jedne fotografske radnje, gradi monumentalne kompozitne slike. Zanatski portreti Adama Paunovića – crno bele foto-montaže kolorisane erbrašom, koje su usled neadekvatnog skladištenja oštećene, predstavlјaju svojevrsno dostignuće analogno generisane slike, sada specifične i vizuelno atraktivne po načinu atrofije foto-materijala.        

Izložba Bliskost i razlike IV suočava dva oblika apstraktne prirode fotografije: značenjski – kada vizuelni podatak ima stabilnu referentnu vrednost, sa vizuelnim – kada je primarni slikovni sadržaj oštećen ili uništen: kada fotografija slika ustupa mesto fotografiji predmetu.  

Ator izložbe: Ivan Petrović

Ivan Petrović (Kruševac, 1973). Diplomirao je na Akademiji umetnosti „Braća Karić“ u Beogradu 2002. godine na odseku fotografije. Koosnivač je i urednik „Centra za fotografiju“ (2011) u okviru kog deluje kao istraživač, sakuplјač i kustos. Urednik je „Foto-foruma“ (2010–2011) i autor knjige Foto-forum, razgovori o fotografiji (2016). Inicijator je i autor godišnje izložbe fotografija „Bliskost i razlike“ (2021/22/23/24). Koautor је knjige fotografija „Jeremija Stanojević – Fotografije“ (2022). Dobitnik je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2008) i stipendije „KulturKontakt“ u Beču (2004). Predavač je u centru za likovno obrazovanje Šumatovačka u Beogradu gde uređuje program fotografije. Član je ULUS-a.

www.ivanpetrovic.net   

CENTAR ZA FOTOGRAFIJU

Udruženje „Centar za fotografiju“ inicirali su i pokrenuli fotografi i vizuelni umetnici iz Beograda Mihailo Vasilјević i Ivan Petrović sa cilјem istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Na domaćoj kulturnoj sceni Centar za fotografiju je aktivan od 2011. godine gde realizuje programe u vidu organizovanja prezentacija, razgovora i promocija fotografa i umetnika; organizovanja i kuriranja izložbi; izdavaštva; prikupljanja, sistematizovanja i čuvanja fotografskog materijala i njegove promocije.

Scroll to Top