Novogradnja

Gojko Dutina

13.06 – 02.07.

Gojko Dutina Novogradnja

Tokom juna umetnik Gojko Dutina predstaviće se samostalnom izložbom “Novogradnja”.  Izložba obuhvata skice, crteže i slike većih formata, rađene kolažnim postupkom, koje su nastajale  tokom prethodne dve godine.

Dutina kreira pseudo logotipe na papiru koji kasnije bivaju inkorporirani u sada izložene radove. Pseudo logotipe Dutina nalazi u svakodnevici i kroz njih analizira diktirane uslove koje prepoznaje kao jedinka unutar tog sistema. U, haotičnim, dinamičnim prikazima kreativnog toka pronalazi se i  Dutinin stav o položaju/uticaju koju umetnost ima – kroz vizualizaciju svog postupka, on gradi polje igre za pojedinca-posmatrača. Time je pojedinac podstaknut na suprotstavljanje mišljenja, stavova, razmenu i pronalaženje kritičkih impulsa unutar iste stvarnosti koju dele i umetnik i pojedinac sam. To podsticanje  umetnik vidi kao “oružje” u borbi protiv banalnosti svakodnevnog, ograničavajućih mesta postojećeg sistema i definisanja uslova kreativnosti.

Slike velikog formata koje izlažem nastale su u petnaest kvadratnih metara iznajmljenog prostora koji je podrhtavao od buke, zvuka rokenrola i svih njegovih derivata, koji su se puštali u kafani koja se nalazi tačno ispod. Da bih čuo muziku na svojim zvučnicima morao sam da je puštam najglasnije. Kretanje u malom prostoru i gradska kakofonija, u velikoj meri su definisali slike koje izlažem.

iz autorskog teksta Gojka Dutine

Gojko Dutina završio master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2016. godine, odsek novi likovni mediji. Od 2015. učestvuje u projektima Šok Zadruge. Realizovao više samostalnih i kolektivnih izložbi i projekata  (“Perspektive“, Muzej Savremene Umetnosti Novi Sad (2013), Dislocated Materials, Remont, Beograd (2014), “Nikad Robom”, Šok Zadruga (2014), Umetnost u doba tehničke remediacije, Pozega (2015), “Nikada završeni crtez“, u okviru Šok Zadruge, Valjevo (2015),  „Društveni Disko Diskurs Hernija”, Šok Zadruga (2016), “Mostly sunny”, EX-14 gallery, Dresden, “Spalite prošlost za bolju buducnost”, Svilara, Novi Sad (2020)). Njegovi radovi se nalaze u Wiener Stadtische collection – Collecting is Conecting, i u nekoliko domaćih privatnih kolekcija.

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top