Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2022

11.07 – 06.8.

U ponedeljak 11. jula 2022. u 19h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade DB Mangelos 2022. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala WIENWOCHE) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd) u prvom krugu žiriranja je odabrao 4 finalista i finalistkinja. To su (prema abecednom redu):

Pavle Banović
Kemil Bekteši
Dea Džanković
Milan Kujundžić

U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružuje i Lilia Kudelia, gostujući kustos u Residency Unlimited (Njujork) u okviru kojeg razvija rezidencijalne boravke za lauerate nagrada Young Visual Artists Awards, mreže koja obuhvata 12 nagrada u zemljama Istočne, Centralne i Južne Evrope.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset prvi  put.

NAPOMENA: Site specific intervencija “Dream streams” Pavla Banovića publika će imati priliku da pogleda u Monks baru (Knjeginje Zorke 71) u periodu od 11. jula do 18. jula 2022. od 19 do 20 časova. Takođe, rad “Dream streams” će se emitovati 11. jula u izlogu Event team-a na adresi Trg Republike 5 od 19 do 02 časa.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Realizaciju rada Pavla Banovića pomogao je Monks bar.   

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top