Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”

06.07 – 04.08.

Izlozba finalista Mangelos nagrade 2023

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje izložba petoro finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” u galeriji Remont koje će se desiti u četvrtak 6. jula sa početkom u 19h. Tom prilikom biće saopštena odluka žirija o ovogodišnjem dobitniku/ci.

Finalisti za 2023. godinu su:
Željka Aleksić
Sanja Anđelković
Marija Mandić
Anastasija Pavić
Nikola Radosavljević

Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset drugi put. Organizuje se i dodeljuje godišnje u saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork).

Dobitniku ili dobitnici sledi studijski rezidencijalni boravak u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja i produkcija samostalne izložbe ili rada po povrtaku. Ovogodišnji žiri čine: Albert Heta (umetnik i koosnivač Centra za savremenu umetnost Stacion u Prištini, direktor obrazovnog programa Summer school as a school i RRIPAK – mreže nezavisne kulture), Simona Ognjanović (kustoskinja u Muzeju Jugoslavije), Jovana Trifuljesko ( nezavisna kustoskinja), Pavle Banović (umetnik i dobitnik nagrade “Mangelos” za 2022. godinu) i Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer) i Melissa Bianca Amore (kustoskinja, likovna kritičarka i filozofkinja iz Njujorka).

Organizatori nagrade su Fondacija Ilija & Mangelos” iz Novog Sada i Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” je podržana od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Napomena: na otvaranju izložbe biće izveden performans “Pogledaj gore! Ja nisam krošnja- Ja sam Glasnik!” umetnice Sanje Anđelković.

Izložba radova finalista će biti otvorena do 4. avgusta 2023.

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top