Blagos(loviti)

Nemanja Milenković

03.04. – 28.04.

Nemanja Milenkovic Blagos(loviti)

Izložba “Blagos(loviti)” predstavlja radove koji su nastali tokom 2022. godine, a koji su izvedeni u mediju slike (akvarela) i instalacije promenljivih dimenzija. Oslanjajući se na istraživanja savremene prakse lova u specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje (nalazi se na krajnjem severozapadu Srbije, na granici sa Mađarskom i Hrvatskom), kao i na sadržaj knjige “Vuci svoje ralo po kostima mrtvih” poljske spisateljice Olge Tokarčuk (Olga Tokarczuk), nastavljam ispitivanje kompleksnosti odnosa ljudskih i neljudskih životinja karakteristično za moju umetničku praksu.
Pitanje delotvornosti radikalnog aktivizma za životinjska prava kao odgovor na radikalno eksploatisanje životinja aktuelno je pravno pitanje poslednjih nekoliko decenija. Razvitak bioetike kao nove naučne discipline u javni prostor nameće pitanja etičkog postupanja prema neljudskim životinjama u savremenom društvu. Koji je odgovorajući model postupanja u kontekstu u kojem su razlike toliko velike da se nalaze na opozitnim krajevima? Da li se neki ekosistem čuva eksploatisanjem određenih jedinki, ili se njime obezbeđuje profit i ostvaraju privatni interesi?

“Blagos(loviti)” nudi samo jednu od mnogih mogućih priča o nestajanju ili opstajanju neljudskih životinja.

Nemanja Milenković (Novi Sad, 1996), završio osnovne akademske studije (2019) i master akademske studije (2021) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića. Zaposlen kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za Slikarstvo od 2021. godine. Do sada je svoj rad prikazao na 14 samostalnih izložbi, a učestvovao je na preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada od kojih izdvaja Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2019.). Stipendista je Dositeje- Fonda za mlade talente 2018/2019. i 2019/2020 godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Član je SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i Šok ZaDruge, u okviru koje uređuje likovni program od 2020. godine.

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top