NUS IV

NUS IV

NUS IV i Novo Doba festival predstavljaju intervencije Dunje Janković i Attile Starka na prozorima i unutrašnjem dvorištu Remonta.

 
Dunja Janković je umetnica iz Barselone, Španija, poznata po svom interdisciplinarnom radu koji obuhvata kolaž, apstraktne stripove, instalaciju, specifične intervencije na lokaciji i sito štampu. Rođena u Hrvatskoj, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zatim je magistrirala na Školi vizualnih umjetnosti u Njujorku. 

Janković je takođe istaknuta ličnost u organizaciji multimedijalnih umetničkih projekata. Osnovala je SKVER, projekat sa sedištem u Lošinju u Hrvatskoj, koji je trajao od 2010. do 2015. godine, i koorganizovala The Projects, festival eksperimentalnog stripa i narativne umetnosti, u Portlandu, Oregon, između 2012. i 2013. godine. Tokom svog boravka u Portlandu, takođe je predavala eksperimentalne strip prakse u  Independent Publishing Resource Centre. Jankovićeva od 2014. godine vodi sopstveni studio za sito štampu i produkciju.

Atila Stark je umetnik iz Budimpešte, Mađarska. Radi u nekoliko umetničkih disciplina, radeći grafite, ilustracije, dizajn nalepnica i zidne slike. Od 2007. objavljuje svoje radove kao serijal „Kulo Citi“ u izdanju Roham Publishers. Attila Stark voli naivne, zaboravljene stvari. Traži svoje likove po bunjištu, osmatra kroz prljavi kaleidoskop, osluškuje prljavim stetoskopom i tako u njima može videti potencijalni novi život. Ono što je zanimljivo u ovoj aproprijaciji je univerzum u koji stupaju, nestabilan i pomalo infatilne logike, simplifikacije i razigranosti, i on pojačava njihove osobine koje inače nisu vidljive. Okupljeni u taj univerzum su Atilini plakati, minijature, stripovi, crteži, skice.

U prvom izdanju predstavljeni su radovi Jelene Mijić i intervencija Mirze Dedaća. U narednim izdanjima intervencije su izveli Boris Burić i Igor Grubić, pa Šejma Fere i Jelena Radović.

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top