Thermal House→ Hand Job Diagrams (Exile in East)

Viktor Vejvoda

04.12 – 11. 12

Thermal House Publishing

U periodu od 12 do 20 časova u prostorijama galerije Remont biće predstavljene aktivnosti Thermal House-a- kolektiva koji je svoje ime dobio po tehnici štampanja bez mastila, karakterističnoj za štampanje računa na registarskim kasama. Kroz uvid u dosadašnje publikacije kolektiva i intervencijama u vidu dijagrama u galerijskom prostoru Remonta, kao i upotrebom prenosivog termalnog printera, aktivnosti Thermal House Publications-a posetiocima koji su zainteresovani za termalni metod i avangardne printove, približiće jedan od članova kolektiva – Viktor Vejvoda.

Vejvodin Thermal Printer koristi Open Source, softverski alat, za samoizdavaštvo, kojim  razvija lak i pokretan sistem transportnog izdavačkog “stola” prilagodljivog za izlaganje u različitim prostorima. Kroz izvođenja aktivnosti projekta naglašava se neophodnost kooperacije i inkluzije, a radovi i publikacije Thermal House-a proizvode se fleksibilno, ne prolaze kroz uobičajene procese publikovanja i postprodukcijske korake, i izrađuju se u lokalno dostupnim materijalima, u održivim količinama.

Javne aktivnosti realizovane kroz ovaj projekat imaju za cilj da izazovu i pokrenu razgovor, razmenu mišljenja na temu samoizdavaštva i tehnološke renesanse koja se prepoznaje u procesu štampe termalnim printerom, ujedno i pronađu potencijalne nove članove. Umanjivanjem formata (print rolne širine 47mm) i kvaliteta printa na polutonove crnog i belog rastera omogućena je jedna vrsta “ osveženja” koja stoji kao kontrast sveprožimajućem prisustvu savremenih sjajnih slika.

Thermal House Publications preispituje načine dizajniranja samih publikacija. Samim tim, autori i čitaoci su suočeni sa bez-straničnim, bez-kraja dizajniranim, iskustvom čitanja. Finalni printovi su kompaktni i izvedeni na  papiru male težine.

Printovi će biti izloženi u prostoru galerije do subote 11. decembra.

LINK: ⎙ t.me/thermalhouse

Viktor Vejvoda je rođen u Pragu, Čehoslovačkoj. Studirao je na Akademiji lepih umetnosti u Pragu. 2015. diplomirao na Novim medijima. Njegovi glavni interesi su ekologija potrošnje, periferna i zaboravljena znanja, pitanja vrednosti i improviozacije. Njegova aktivnost vezana je za upotrebu Open Source, alata za produkciju samoizdavačkih radova.

link: utopia.ooooo.page

Članovi kolektiva

Trojan Tactics, link: trojantactics.tumblr.com
Kolxoz Колхоз, link: telegra.ph/kolxoz-info-08-03

BOOK INDEX
link: telegra.ph/BOOK-INDEX-02-22

 

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top