Izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”

05.07 – 30.07.

Mangelos nagrada 2021

U ponedeljak 5. jula 2021. u 19h u galeriji Remont otvara se izložba finalista Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos”. Učesnici finalne izložbe Nagrade DB Mangelos 2021. će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.

Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu: Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, Beograd), Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), Boško Bošković (samostalni kustos, Njujork), Dr. um. Milica Ružičić, (profesorka na Beogradskoj akademiji poslovno umetničkih strukovnih studija i dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2004. godinu) u prvom krugu žiriranja je odabrao 5 finalista i finalistkinja. To su (prema abecednom redu):

Luka Cvetković
Stefan Lukić
Jelena Micić
Arpad Pulai
Tijana Radenković

U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružuje i Amy Rosenblum Martin, nezavisna kustoskinja iz Njujorka. Amy je sarađivala je  sa brojnim muzejima i galerijama uključujućiPérez Art Museum(Majami), The Bronx Museum, MoMA, Guggenheim, The Met, MCA Chicago, The Hirshhorn, National Portrait Gallery (London), MARCO (Monterrey, Mexico), Reina Sofía (Madrid), MACBA (Barselona), MALBA (Buenos Aires), Kunsthaus Bregenz (Austria) a nedavno je bila i gostujuća kustoskinja-saradnica Dr. Nicole R. Fleetwood na izložbi  “Marking Time: Art in the Age of Mass Incarceration” u MoMA PS1.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeseti put.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” je podržana od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Realizaciju performansa Smiling Firefighters Luke Cvetković omogućila je firma Vatrex Rescue doo koja se bavi prodajom i servisiranjem najsavremenije vatrogasne opreme i vozila.
https://vatrex.rs/

Foto: Jelena Mijić

Scroll to Top